De afgelopen decembermaand heb ik op verschillende manieren te maken gehad met vormen van delen. Natuurlijk zijn de feestdagen hier een mooi voorbeeld van, maar ook als ondernemer is delen voor mij heel belangrijk. Door delen, hoe klein ook, help je niet alleen die ander, maar creëer je je eigen geluksmoment.

Online delen

We leven tegenwoordig in een zogenaamde ‘deeleconomie’ waarin technologie ontzettend belangrijk is geworden met het internet, social media en de vele apps. Je kunt delen in verschillende vormen en met verschillende doelen. Op sociaal vlak houd je je vrienden op de hoogte met foto’s en berichtjes. Je kennis deel en vergroot je met behulp van allerlei online hulpmiddelen zoals apps, e-books, websites, tools en programma’s. Onmisbaar natuurlijk, maar is dit het delen waar je écht gelukkig van wordt?

Geef aandacht

Dat deelmomenten voor iedereen weer anders zijn is een feit. Denk maar eens aan situaties van samenzijn, eenzaamheid, gezondheid of ziekte, rijkdom of armoede, vreugde en verdriet. Al gaat het maar om jouw tijd of aandacht.
Ook op zakelijk vlak is het aan de orde. Ik maak het geregeld mee. Iemand die me uit de brand helpt bij een vraagstuk dat om expertise vraagt, een ander die me één van haar opdrachten gunt, en een derde die ik kan betrekken bij een vraag van één van mijn opdrachtgevers. Ik realiseer me hierdoor dat we meer en meer in een wereld van toegankelijkheid en delen zijn gekomen en steeds meer afscheid nemen van ‘bezit’.

Echt geluk is niet te koop

De winkels hebben weer overuren gedraaid de laatste tijd en omzetten zijn weer overtroffen. De keerzijde van deze uitgaven is dat veel mensen zich in januari realiseren dat deze uitgaven een tijdelijk geluksgevoel hebben gebracht, maar dat echt geluk niet in het hebben van nóg meer spullen zit, maar eigenlijk in iets anders, iets heel kleins.

“Dankbaarheid is de glimlach die op het gelaat van ons hart verschijnt bij een vriendelijk gebaar”

Vermenigvuldig geluk

Wie herkent er niet het moment dat je als kind het Sinterklaascadeautje open maakte en een gat in de lucht sprong toen bleek dat de Sint jouw wens in vervulling had laten gaan? Of nu je volwassen bent al heel vrolijk wordt wanneer het op je vrije dag onverwacht prachtig zonnig weer is of je zomaar een bedankkaartje ontvangt? Datzelfde gevoel krijg je ook door datgene te doen of te geven wat niet nodig is, maar wel welkom. En dat hoeft echt niet altijd een gekocht cadeautje te zijn om van waarde te zijn. Kijk maar eens naar deze voorbeelden:

  • Deel kennis
  • Deel vriendschap
  • Deel een compliment
  • Deel een tip
  • Deel wat je niet meer nodig hebt
  • Deel waar je teveel van hebt
  • Deel wat je de ander gunt
  • Deel vertrouwen
  • Deel je glimlach

Creëer geluksmoment(en)

Probeer komend jaar eens wat (vaker) te delen, ook zakelijk, zomaar, en zie wat het je brengt. Denk aan een compliment, een tip of vraag gewoon wat je voor die ander zou kunnen doen. Het maakt het leven vast een stukje mooier, voor jezelf en die ander. Wat zou het mooi zijn als iedereen hier wat vaker bij stil zou kunnen staan, toch?

Wat de zakelijke meerwaarde hiervan is? Als je kunt delen, kun je ook vermenigvuldigen!

 

Wil je meer lezen over het geven van aandacht? Lees dan eens dit blog uit de oude doos.

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)