‘Aandacht maakt alles mooier’, las ik onlangs op een brochure van een groot landelijke woonwinkel die in de bus viel. En dat is zo waar! Ook zakelijk zie ik dagelijks dat dat de reden is waarmee ondernemers zich ten gunste van hun klanten kunnen onderscheiden. Aandacht aan je bedrijf, je klant, maar ook elkaar.

Aandacht voor de geleverde dienst

Steeds vaker wordt ik me er bewust van dat het aanbevelen aan en door anderen erg belangrijk is. Niet alleen voor mijzelf of mijn klanten, maar eigenlijk voor alles en iedereen. Iemand aanbevelen, wanneer doe je dat en waarom? Wat betekent iemand die jou aanbeveelt? Iemand vindt dat je goed werk levert, is tevreden, een ambassadeur voor je en promoot daarmee dat wie je bent en wat je doet.

Positief visitekaartje

Een aanbeveling heeft te maken met respect, waardering, tevredenheid over werk of resultaat, aandacht, het op prijs stellen van een dienst of een bedankje. Het komt neer op een positief ‘visitekaartje’ dat je achterlaat. Het bevestigt dat waar je voor staat en waar jij goed in bent. En dat is heel waardevol. Iets om blij mee te zijn. Belangrijk dus dat je een goed ‘visitekaartje’ achterlaat bij de klanten die je bedient. Het kan immers zomaar nieuwe opdrachten opleveren.

Een tevreden mens telt voor twee

Het aanbevelen van iemand komt vaak ter sprake als iemand op zoek is naar een persoon of dienst en daar zelf niet mee verder komt. Al gauw wordt de vraag uitgezet naar de omgeving. Ben je op zoek naar een goede grafisch ontwerper voor een nieuw logo dan klamp je al gauw diegene aan met die prachtige huisstijl. Wil je de tuin een make-over geven? Dan weet je die buurvrouw met die fraai aangelegde en gemakkelijk te onderhouden tuin te vinden. Het haar van die vriendin zit altijd goed in model, dan zal haar kapper vast een goede zijn. En zijn deze personen dan ook nog eens tevreden over de geleverde diensten, is de match al gauw gemaakt.

‘Zonder te delen kun je niet vermenigvuldigen’

Ik beveel graag mensen aan waar ik zelf naar tevredenheid door ben geholpen of mee samenwerk. In de praktijk blijkt dat dit gewaardeerd wordt, zowel door de klant als degene aan wie ik mijn klant ‘doorspeel’. Wanneer jouw klant tevreden is en je werk waardeert, gaat men graag ook op jouw advies af.

‘Wat je geeft krijg je terug’

Iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten en kan een ander daarmee van dienst zijn. Zijn we niet allemaal beter af wanneer we hulp krijgen wanneer dat nodig is of goed uitkomt? Straal uit dat je wilt delen. Gun een ander wat jij ook hebt ervaren. Gun elkaar werk, tevredenheid, plezier, een goede samenwerking, maar bovenal aandacht. Luister naar dat wat iemand zoekt en probeer elkaar te helpen. Aandacht maakt alles mooier!

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)