Structureel werken aan een betere klantgerichtheid is heel waardevol, want het levert je meer fans op. Welk bedrijf of ondernemer wil dat nou niet? Hoe creëer je meerwaarde voor je klant en hoe ga je als organisatie of ondernemer de verwachtingen die klanten hebben overtreffen op een doeltreffende manier? En hoe zorg je ervoor dat je de lat niet structureel hoog legt en de klant ook daar dus weer aan went?

Goed, beter, best

Ik las afgelopen week het nieuwe boek van Jos Burgers, expert in klantgerichtheid, en auteur van het boek ‘Eén fan per dag’, Hoe overtref je de verwachtingen van klanten? Een boek naar mijn hart, zo blijkt. Ik ben (voor zover ikzelf denk) erg klantgericht, denk graag mee en wil het beste voor mijn opdrachtgevers.
Het boek begint met de bevestiging dat de lezer vast wel weet hoe klantgericht(er) te zijn. En inderdaad, de meeste ondernemers weten ook echt wel hoe het moet. Of ze het vanzelfsprekend al doen is soms de vraag en heeft het het gewenste effect? Of kan het beter?

Koekje erbij?

Ik las zojuist toevallig over een winkel met luxe producten die vol trots schrijft over de koffieautomaat die ze in het interieur hebben opgenomen. Prettig voor de klant natuurlijk, om even een aankoop te overdenken of advies te krijgen onder het genot van een kop koffie. Zeker bij een aankoop die je niet dagelijks doet. Maar is het tegenwoordig niet meer dan normaal dat je een kop koffie krijgt aangeboden? Hoe kan de winkel zich hiermee onderscheiden? Door bijvoorbeeld niet zomaar een koffieautomaat te plaatsen, maar ‘echt verse’ (bonen)koffie te bereiden. Je weet wel, met van die heerlijke opgeschuimde melk. En wellicht een vers worstenbroodje serveren? En niet die van de supermarkt, maar van de warme bakker? Ja, dat doet een klant plezier, extra plezier!

Investeer in je klant

Het zijn de kleine verschillen die jou onderscheiden van anderen, die een klant ‘fan’ maken. Wat is zijn verwachting? Hoe kan het beter? Denken vanuit de klant dus. Als ondernemer ben ik me bewust dat het gaat om de kleine momenten van aandacht, het extra dat je biedt, dat maakt dat opdrachtgevers extra positief zijn en dat delen met anderen. Dat kan dus zomaar veel waardevoller zijn dan welke marketingcampagne of actie ook.
Een paar jaar geleden schreef ik blog over klantgerichtheid vs. gastvrijheid. Dat extra aandacht die wordt geboden op de lange termijn zal leiden tot het behouden van een tevreden en trouwe klant. Een fan dus. Lees hier het blog.

Eén fan per dag

Wanneer je eerder een boek van Jos Burgers gelezen hebt of een seminar van hem hebt bijgewoond herken je ook hierin weer veel praktijkverhalen. Het boek is in klare taal geschreven en met een vleugje humor. Het bevat voorbeelden van hoe je van een klacht, een probleem of een doorsnee koopsituatie een succesverhaal kunt maken. Van een tevreden klant een supertevreden klant maken. Iets wat ik als uitdaging zie en me dagelijks als doel voor ogen houdt. Want, wat zou ik immers zonder mijn opdrachtgevers doen?
Iedere dag één fan erbij is misschien wat ambitieus voor een zelfstandig ondernemer, maar dit boek is een cadeautje dat niet alleen uiteindelijk jouw klant, maar ook jezelf blij maakt. Wil je ook aan de slag met het maken van supertevreden klanten? Dan raad ik je dit boek aan. Je kunt hier mijn recensie op Managemenboek.nl lezen en het boek voor het slechts €20,- bestellen.

Tip: Vorig jaar woonde ik het seminar De kracht van gunnen met Jos Burgers bij. Lees hier mijn verslag.

 

 

 

Heb je een vraag of interesse hoe ToeDoe voor meerwaarde kan zorgen als virtueel assistent? Neem dan vrijblijvend contact op of maak een afspraak voor een heerlijke kop koffie. Je weet wel, die van George…. 🙂

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)