De hedendaagse economie brengt voor veel mensen en bedrijven spanningen met zich mee. Daardoor is men geneigd in mineur te geraken en worden problemen vaak weer versterkt. Men raakt in een negatieve spiraal. Maar hieruit kan ook een les worden geleerd. Probeer eens aardig te zijn! Welke keuze gaat u maken na het lezen van onderstaande tekst?

Het lijkt er soms op dat aardig zijn extra energie kost voor bepaalde mensen. Ze hebben grote moeite om de vriendelijkheid te tonen die, mijn inziens, ieder mens in bezit heeft. Al zou het zo zijn dat het enige inspanning behoeft om die aardigheid te tonen dan toch ben ik er van overtuigd dat deze (gratis!) eigenschap zoveel meer oplevert en zelfs een negatieve spiraal kan doorbreken.

Onlangs las ik als ‘tip van de week’ een interessant stukje over aardig zijn voor elkaar waarin aangegeven werd dat wetenschappelijk is bewezen dat de wereld er beter van wordt als je zomaar iets aardigs doet voor een ander.

Wie iets aardigs heeft meegemaakt is namelijk eerder geneigd zelf ook iets aardigs te doen. Door de positieve reactie daarop zal diegene dit graag nog eens herhalen. Daardoor wordt een enkel keertje aardig doen op z’n minst verdrievoudigd: het wordt doorgegeven via andere mensen en gedurende langere periode. Laat dus geen kans voorbijgaan om iemand te helpen, toe te lachen of te complimenteren.

Wat zou zoveel aardigheid uiteindelijk niet opleveren? Betere prestaties, minder stress, lagere bloeddruk, meer vertrouwen in de sociale omgeving en bovendien wordt gelukkig zijn op het werk ook geassocieerd met vriendelijke collega’s, een belangrijke factor voor succes! En zeg nu eerlijk iedereen heeft toch behoefte aan een beetje waardering, belangstelling of een positieve reactie?

Keyboard close-up with three smiley keys

Hoe kunt u een begin maken met aardig zijn (voor elkaar) en uiteindelijk succesvoller worden? Ik geef u graag een aantal eenvoudige voorbeelden:

  • Zorg voor betrokkenheid
  • Maak oogcontact of raak iemand even aan
  • Luister aandachtig en met interesse
  • Verlies anderen niet uit het oog
  • Creëer vertrouwen
  • Gebruik humor
  • Geef een compliment
  • Werk samen
  • Ben oprecht aardig

Kortom aardig zijn is een kosteloze investering in deze dure tijd, die u hoe dan ook altijd iets zal gaan opleveren. Durft u het aan om eens een dagje ‘aardig zijn’ aan te gaan? Kiest ook u voor de groene toets?

 ‘Vriendelijkheid is moeilijk weg te geven. Ze wordt bijna altijd teruggegeven’ – Frits Koster

 

 

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)