Met de snelheid van alle dag en de blik op de toekomst wordt niet zo vaak achterom gekeken. Wat vandaag de norm is wordt al snel weer ‘gewoon’ gevonden.

In de maatschappelijke evolutie is echter sinds de eeuwwisseling alweer veel veranderd. ‘Vroeger’ had de winkelier een aanbod en de consument maakte daaruit zijn of haar keuzes. Waar alles een tiental jaren geleden gericht was op bevolkingsgroei, is er nu sprake van vergrijzing. De bergen waren hoger dan de hemel, de welvaart steeg tot ongekende hoogte. Op dit moment is houden wat we hebben al een hele uitdaging.

Meegaan met de tijd

Merktrouw en emotie zorgde voor klantenbinding. Nu moet er merkbaar toegevoegde waarde geboden worden om klanten te binden. In het verleden was er sprake van consumptief gedrag zonder er bij na te denken, anno nu moet alles maatschappelijk verantwoord zijn. Waar in het verleden iemand buiten de deur op zoek moest naar informatie, is nu alles vanaf de bank online vindbaar.

Met het ‘oude’ world-wide-web moest met een modem contact gelegd worden, nu is men altijd online door wifi-verbindingen. De leverancier had de kennis en de consument luisterde, nu is de consument vaak de kennis expert. Waar tot voor kort informatie niet (snel) te toetsen was, is nu alles transparant en vindbaar.

Veranderingen bieden kansen

Forenzen gingen op weg naar het werk, nu is bijna alles op afstand uit te voeren. Vaste banen zijn van de vorige eeuw. Het nieuwe werken, flexibel zijn, is inmiddels de maatstaf. We werkten van 9 tot 5, nu is 24/7 de norm van communicatie en informatie. Alles was gericht op de massa, nu bepaald het individu de norm.

Ik denk weleens met weemoed terug aan de tijd zonder mobiele telefoons, maar realiseer me ook dat het kunnen bereiken van mijn kinderen een geruststelling is. Het thuiswerken was een stuk lastiger geweest als we geen gebruik hadden kunnen maken van e-mail en het zoeken naar de juiste aankoop is zoveel gemakkelijker geworden met alle vergelijkingssites. Zo biedt ons heden dus ook heel veel voordelen en zou je een leven zonder alle veranderingen niet meer kunnen voorstellen.

Eén van de bekende uitspraken van Charles Darwin was… zij die zich kunnen aanpassen zullen overleven. De eisen om aan deze uitspraak te kunnen voldoen worden steeds hoger en worden steeds verder versneld. Hopelijk kunt u het tempo blijven volgen?

En mocht u tijd tekort komen en/of het overzicht kwijtraken, kijk dan met dit alles in uw achterhoofd eens op toedoe.org of pak de ‘ouderwetse’ telefoon. ToeDoe is bereikbaar, ook na vijven….

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)