U zult er ongetwijfeld wel van gehoord hebben: Bedrijfsblindheid. Een fenomeen dat relatief veel voorkomt en waar vaak weinig aan gedaan wordt. Bedrijfsblindheid ontstaat vaak in teams met medewerkers die langdurig met elkaar samenwerken. Men zit vastgeroest in bestaande patronen. Gedrag, belangen, vooroordelen en eerdere ervaringen vertroebelen dan de objectiviteit. Hoe doorbreekt u dit ?

Omzetverlies door stilstand
U heeft het als organisatie veel te druk met de dagelijkse gang van zaken en heeft simpelweg geen oog voor wat er om u heen gebeurd. Ongemerkt komt er een routine in vastgeroeste patronen of handelingen. Dit vormt een belemmering voor de innovatie van uw bedrijf. Jammer genoeg lijdt dit verschijnsel jaarlijks tot aardig wat stil verlies. Om een onderneming gezond te houden gaat het niet alleen om omzet maken, maar om het beperken van de kosten.

Een externe ‘frisse blik’
Zeker bij veranderprocessen is bedrijfsblindheid een knelpunt. Een manier om afstand te nemen is het inschakelen van buitenstaanders. Deze externen zijn niet emotioneel betrokken en zijn een neutrale partij die vaak nieuwe inzichten en een frisse kijk oplevert. Een buitenstaander blijkt de praktijk vaak anders te zien dan een (interne) medewerker. Als er initiatieven worden ondernomen denkt men meestal van binnen naar buiten, bijvoorbeeld aan stages of trainingen. Het inzetten van de externe frisse blik (van buiten naar binnen) is ongebruikelijk. Als men al buitenstaanders inschakelt dan zijn dit meestal deskundigen of adviseurs. De meerwaarde zit vooral in het benaderen van het probleem vanuit een andere invalshoek. Een externe ‘blanco’ partij is in staat om praktisch en snel oplossingen aan te dragen, zodat u door kunt gaan met ondernemen.

Onderzoek levert bruikbare informatie op
Weet u wat er bij uw medewerkers leeft? Staan ze volledig achter uw product en is er voldoende betrokkenheid met uw bedrijf? Zijn ze voldoende op de hoogte van laatste ontwikkelingen in de branche?

Wat u kunt doen om die volle 100% uit uw medewerkers te halen? Breng met een medewerkerstevredenheids- onderzoek in kaart wat er speelt binnen uw bedrijf en werk het komende jaar aan een aantal speerpunten met het oog op vernieuwing.

Hoe onderscheid u zich van uw concurrent? Voldoet u aan de toenemende eisen van uw klant? En weet u wat hun verwachtingen zijn? Vraag hen waarom zij voor uw bedrijf hebben gekozen. Zien zij verbeterpunten? Maak van hen uw objectieve ogen en oren en zorg dat uw bedrijfsblindheid niet de overhand neemt. Houd een klanttevredenheidsonderzoek, zet een mystery guest in of stel een klantenforum samen. Kijk wat er bij uw klanten leeft en laat uw klanten weten hoe u zich onderscheid.

Wellicht tijd om eens naar uw eigen organisatie te kijken (of mee te laten kijken)? Iets om de komende feestdagen (en kerstvakantie) over na te denken en met een goede focus het nieuwe jaar te starten?

ToeDoe Organisatie & structuur denkt graag met u mee, maar wenst u alvast hele mooie kerstdagen en veel zakelijk succes in 2013!

 

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)