Onlangs viel mijn oog op een leuk boek genaamd ‘het bucketlist boek’, over de dingen die je absoluut gedaan wilt hebben. Ondanks dat het hier natuurlijk om de dingen gaat die men privé nog graag eens zou willen doen, doelen die men wil behalen, word je in het werk ook misschien wel dagelijks geconfronteerd met een bucketlist ofwel wishlist.

bucketlistWens of werkelijkheid?

Nee, dan heb ik het niet over de to do lijst met items die afgerond moet worden, maar zaken die je als ondernemer graag nog eens wilt oppakken, aangaan of wilt bereiken. Soms onmogelijk, maar vaak ook mogelijk en dus reëel en haalbaar.

‘Get set…on your marks’

In mijn omgeving hoor ik mensen wel eens zeggen dat ze zo graag eens hun website willen opfrissen, een eigen nieuwsbrief zouden willen of aan een opleiding of congres zouden willen deelnemen. Meestal is gebrek aan tijd de reden om deze ‘wishlist’ te laten voor wat het is, een wens. Ooit…denk je dan. Maar als er geen begin is, volgt er zeker geen eind! En zal je doel altijd op dat lijstje blijven staan.

De juiste focus

Mijn advies in dit soort gevallen is om eerst een goede focus aan te brengen. Met het bepalen van je doel kun je taken gaan inplannen. Wat wil je bereiken of doen? Wat is hiervoor nodig? Wat komt er bij kijken? Zorg dat je iedere taak omschrijft en opneemt in een overzicht. Wanneer je kleine taken moet oppakken is dat n.l. veel gemakkelijker dan wanneer je een groot en moeilijk haalbaar doel voor ogen hebt.

Maak het grote klein

Een voorbeeld. Je ziet ontzettend op tegen het opfrissen of wellicht geheel vernieuwen van je website. Schrijf alle onderdelen en actiepunten op die hierbij komen kijken, van de wensen qua vormgeving, marketing, content, het type afbeeldingen, het inventariseren van een websitebouwer, de webhosting, de vormgever etc. Plan iedere week een specifieke tijdsperiode in (niet te lang, want dan wordt het weer zo’n ‘ding’, maar wel lang genoeg om daadwerkelijk op een actiepunt te focussen). Werk zo naar een deadline toe en communiceer deze met betrokkenen. Zorg voor een tussentijds evaluatiemoment. Voor je het weet is de deadline in zicht!

In 3 stappen naar het eindresultaat

1. Omschrijf je doel en heb daarbij een reële deadline voor ogen
2. Maak een planning van taken en houdt de deadline daarbij goed in beeld
3. Werk iedere taak structureel af en het eindresultaat is voor je het weet toch echt behaald

Wens wordt waarheid

Doordat er steeds een klein beetje tijd van je wordt gevraagd en er toch structureel aan een plan wordt gewerkt, wordt één van de wensen op je zakelijke bucketlist (of misschien wel de meest belangrijke) realiteit.

Aan de slag met je eigen bucketlist?

iWish – Bucketlist app voor iPhone
www.bucketlist.org – Stel je persoonlijke bucketlist op via deze online lijst.

Bestel het boek ‘Het bucketlist boek’ hier.

Wil je liever niet alles zelf doen, maar meer weten over het uitbesteden van (ondersteunende) werkzaamheden? Neem dan vrijblijvend contact op met ToeDoe.

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)