De term authenticiteit is tegenwoordig aan de orde van de dag. Had men het jaren geleden nog over de ‘maakbare mens’, vandaag de dag is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven.

Revival

Echtheid lijkt weer terug van weggeweest, en is ook zakelijk gezien steeds belangrijker. Een coach die professionals begeleidt naar meer energie en authenticiteit, een vormgever die een website op maat kan maken en de verkooptrainer die je leert om vanuit authenticiteit verbinding te maken met de doelgroep. Wat vind jij daar nou van?

authentiek2Weg met stress

Wat is er zo bijzonder aan authentiek zijn? Hoe moeilijk kan het zijn om gewoon jezelf te zijn? Want daar gaat het toch eigenlijk om? Het is inmiddels wel bewezen dat het de nodige stress oplevert als je op je tenen moet lopen of moet voldoen aan een bepaald verwachtingspatroon. Wanneer je je anders voordoet dan je werkelijk bent levert dat je uiteindelijk problemen op.

Toen en nu

Van burn-out was in de jaren 60 nog geen sprake. Toen was men veel minder bezig met het willen meten aan de ander en zochten hippies een natuurlijke manier van leven met meer voelen in plaats van denken. Tijdens de jaren 90 leek het wel of iedereen een grotere auto wilde dan zijn buurman en dat drie vakanties per jaar de regel was. ‘Waar gaan jullie heen deze meivakantie?’, werd een heel normale vraag. Maar toen kwam de crisis. En hiermee ontstond er weer (ook met dank aan de ontwikkelingen in de digitale wereld) een steeds groter verlangen naar echtheid. De Hollandse, doe maar gewoon, mentaliteit. En ik vind dat eigenlijk best prettig.

Back to basics

Weer teruggaan naar de basis. Bijvoorbeeld overnachten in de natuur, maar dan wél met een comfortabele matras, elektrisch kacheltje en wc, de zogenaamde glamping. De lunchrooms met healthy shakes en rawfood schieten als paddenstoelen uit de grond. En wanneer er, op natuurlijke basis, op de verpakking staat, wordt een product beter verkocht. Duidelijkheid en echtheid is waar het om gaat.

‘Wat je aandacht geeft groeit, dus ook als je loslaat wat anderen van je vinden’ – Lisa Portengen

Echte mensen

Weten met welke echte persoonlijkheid je te maken hebt, verschaft ook duidelijkheid. Wie van al jouw Facebookvrienden weet eigenlijk hoe het echt met je gaat? Door het niet willen onderdoen voor anderen of door je in een keurslijf te persen, kun je het jezelf en een ander wel eens lastig maken.

Succes door onderscheidenheid

Als ondernemer kom ik met allerlei mensen in contact. Voor mijn rubriek Powervrouw interview ik sinds enige tijd vrouwen die ik bijzonder vindt om wie ze zijn, wat ze doen of om wat ze voor anderen betekenen. Ze inspireren mij. Ik nomineer ze daarom als Powervrouw! Het viel mij op dat ik ze onbewust lijk te selecteren op het ‘echt’ zijn. Ik hou daarvan, mensen die zichzelf zijn, en net zoals jij en ik, ieder hun twijfels, missie, visie en/of uitdagingen hebben. Juist hierdoor weten deze powervrouwen anderen te inspireren en zich te onderscheiden.

Een mooie quote van Lisa Portengen: ‘Wat je aandacht geeft, groeit, dus ook als je loslaat wat anderen van je vinden’. Onderscheidend, dat is wat je moet zijn om succesvol te worden of te blijven! Niet door een ander te zijn dan wie jij werkelijk bent. Blijf dus vooral dicht bij jezelf, gewoon, authentiek, of welke naam je er ook aan wilt hangen. Dat maakt de wereld vast een stukje mooier.

Wil je weten wie mij inspireren en welke Powervrouwen ik heb mogen interviewen? Neem een kijkje op www.toedoe.org/powervrouw

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)