Hoe ziet het leven eruit wanneer je echt kan doen waar je energie van krijgt? Dat je doet waar je talent ligt? Wanneer men kan doen waar men goed in is, wordt niet alleen het werkplezier vergroot, maar komt je authentieke kracht vanzelf aan de oppervlakte.

In de zomer editie van het Thema magazine stond een artikel over het inzetten en uitbouwen van talenten. Hierin werd verwezen naar het inspirerende verhaal van de Dierenschool, geschreven door R.H. Reeves. Dit verhaal zegt alles over de verschillen tussen mensen en de mogelijkheden die er zijn wanneer ieders talent op de juiste wijze wordt ingezet. Een wijze boodschap die ik graag wil delen.

hond telefoonEr was eens een groepje dieren dat een Dierenschool wilde oprichten: een school om zo goed mogelijk Dier te worden. Toen ze het curriculum gingen samenstellen, bleek het nog niet zo eenvoudig om iedereen tevreden te stellen. Uiteindelijk kozen ze vier vakken uit: vliegen, zwemmen, klimmen en lopen. Natuurlijk zouden alle dieren alle vakken krijgen.

De eend bleek heel goed in het vak zwemmen. Beter nog dan de docent zelf. Voor rennen en vliegen haalde hij ook vrij goede cijfers, maar in klimmen was hij ronduit slecht. Daarom schrapte ze de lessen zwemmen voor hem, zodat al zijn aandacht naar het klimmen kon uitgaan. Na een tijdje haalde hij daardoor gemiddelde scores voor zwemmen, maar gemiddeld is gelukkig nog steeds voldoende op een school. Klimmen bleef een zorgelijk laag cijfer op zijn rapport.

De adelaar vonden ze een lastpost. In de klimklas had hij namelijk zo zijn eigen manier om naar de top van de boom te komen. En die was tegen de regels: ‘Vals spelen mag niet’, vijfhonderd keer.

De beer zakte. Ze vonden hem lui, vooral in de winter. Hij functioneerde beter in de zomer, maar ja, dan was er geen school.

De zebra spijbelde vaak. Vooral omdat de pony’s hem plaagden met zijn strepen. Dat maakte hem verdrietig. De kangoeroe was één van de besten bij het vak rennen, maar hij moest net als de anderen met vier poten leren rennen. Dat lukte hem niet goed. De vis ging van school af. Hij verveelde zich. Voor hem waren alle vakken hetzelfde. Maar niemand begreep hem.

De bij was echt dé probleemleerling van de school, dus stuurden de docenten hem naar dokter Uil om hem te laten testen. Dr. Uil kwam tot de conclusie dat er bij de geboorte al iets mis was gegaan met de bij. Hij zou een extra rugzakje met begeleidingsgeld moeten krijgen om de school te kunnen doorlopen. De vleugels van de bij waren te klein en zaten helaas op de verkeerde plaats, vond dokter Uil. De bij zag zelf nooit het onderzoeksrapport, dus hij vloog onbezorgd en lekker door.

De boodschap van dit verhaal is duidelijk. We focussen al sinds mensenheugenis op wat niet goed gaat, want iedereen moet aan dezelfde eisen en verwachtingen voldoen. Een verspilling daarentegen van verborgen talenten. En juist die talenten maken iemand uniek. Maak gebruik van talenten en zet ze in daar waar nodig. Iedereen heeft een USP! Werken vanuit waarom, vanuit waarden en ambitie talenten ontwikkelen en inzetten, levert goud op, voor mensen en organisaties.

(Bron: Thema)

 

Hieronder de korte film van dit verhaal.

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)