POWERVROUW (2)Ze is expert op het gebied van sales, spreker, trainer en auteur van de boeken ‘Verleid de Klant’ en ‘Human2Human: de nieuwe klantrelatie’. Daniëlle de Jonge beheerst de kunst van het zakelijk onweerstaanbaar, onderscheidend en aantrekkelijk zijn. Zij onderscheidt zich door haar praktische aanpak en nuchterheid, waarmee ze anderen weet te inspireren om onderscheidend te zijn, zodat deze hun klanten weten te vinden, te hebben én te houden.

Daniëlle is een vakvrouw met passie voor haar vak. Ze weet mij te inspireren door haar aanpak en enthousiasme en is daarom voor mij een oprechte Powervrouw.

Danielle de Jonge (klein formaat)Je nieuwe boek ‘Human2Human; de nieuwe klantrelatie’ gaat over onderscheidend verkopen, met echte aandacht. Wat bracht je er toe over dit onderwerp te gaan schrijven?

Ik werk al een jaar of 15 als trainer en spreker (op het vlak van verkoop, acquisitie en klantgerichtheid) en zie zeker de laatste jaren veel verandering in verkoopprocessen. Waar eerst de verkopende partij leidend was, is dat nu de klant geworden. Die zoekt vrijwel alles al uit op internet – of het nu om een product of dienst gaat – en wil alleen nog iemand die helpt met kopen.

Daar komt bij dat de meeste bedrijven niet heel onderscheidend zijn in hun aanbod, er is altijd wel een concurrent die iets vergelijkbaars heeft. Het enige waar je wel onderscheidend in kunt zijn is de wijze waarop je met klanten omgaat. Als je bedenkt dat klanten torenhoge verwachtingen stellen, kom je al snel uit bij het geven van aandacht. Echte aandacht, van mens tot mens.

En daar is een behoorlijk tekort aan blijkt uit verschillende onderzoeken in de markt. Terwijl het vaak zo simpel is om je op die manier te onderscheiden naar klanten toe. Zo kwam ik op het idee van Human2Human. Met mijn herkenbare praktische insteek wilde ik weer een boek schrijven vol tips, voorbeelden en inspiratie voor iedereen die met klanten te maken heeft.

“What you focus on is where your energy goes!”

Wat zijn volgens jou 3 basisvoorwaarden waar een ondernemer onderscheidend mee kan zijn en de klantverwachting kan overtreffen?

  1. Aandacht dolgraag willen geven, echte interesse hebben. Ofwel: wees meer geïnteresseerd en minder interessant.
  2. De klant niet zien als pratende portemonnee. Het is in de eerste plaats een mens met wensen, behoeften en een mening. Zet bijvoorbeeld ook eens een bedankje of andere persoonlijke noot op de factuur, dat is waardering voor je klant.
  3. Creatief (durven) zijn. Ik zeg altijd “Stop met het kerstgeschenk”, omdat het voor mij symbool staat voor standaard aandacht. Als je iets geeft, zorg dan dat het past bij de ander en kies een moment waarop er nog geen stapel cadeautjes op het bureau ligt. En creativiteit in andere opzichten. Zoals een gesproken WhatsApp bericht, foto’s om te laten zien wat je aan het doen bent voor de klant of een vrolijke ansichtkaart.

 

human2humanHuman2Human gaat over het vinden, hebben en houden van klanten. Wat verwacht jij dat er de komende 5 jaar verder zal veranderen in klantrelatiebeheer?

Ik verwacht een steeds kritischer klant. In mijn boek maak je kennis met het Human2Human klantbelevingsmodel, 5 niveaus van Klantonterend en Minimaal, via Verwacht naar Verlangd en het hoogst haalbare Human2Human. De meeste bedrijven zitten op het Verwachte Niveau. Dan ben je inwisselbaar.

Meer binding krijgen met je klant is cruciaal om iemand voor de langere termijn te behouden. De wijze waarop verandert ook, waarbij ik denk dat de technologie het ons steeds makkelijker gaat maken om klanten te vinden, volgen en vertroetelen.

Je bent niet alleen auteur, maar geeft ook salestrainingen. Hoe zorg je ervoor dat deelnemers aan een training het geleerde ook daadwerkelijk voor langere tijd vasthouden?

Door ze te stalken, haha! Serieus: met alleen een paar dagdelen training kom je er niet, hoe leuk en inspirerend het ook is. Dus krijgen al mijn klanten een speciaal voor hen ingerichte online leeromgeving met naslagmateriaal, checklists en meer om er nog eens bij te pakken. En rondom trainingsdagdelen stuur ik allerlei teasers. Online prikkels over het thema waar we het over hebben. Denk aan een filmpje, korte opdracht, artikel met tips, etc. Zo worden ze continu geconfronteerd met verkoop en klantgerichtheid en gaat het veel meer leven.

En soms reis ik een dag mee naar klanten om te zien hoe het gaat of maken we opnames van telefoongesprekken. Daarnaast betrek ik de leidinggevende, die kan in de organisatie stimulator zijn door feedback te geven, elke vergadering het onderwerp te bespreken, best practices te delen en oefentijd te geven.

Je bent als trainer, spreker, coach en auteur voor velen een inspiratie. Wie of wat inspireert jou?

Dat is heel divers, ik noem het zelf meestal DOL-len. DOL is het acroniem voor Doen – Ontmoeten – Lezen/luisteren.

Doen in de zin van bewegen, buiten zijn, lange wandelingen door het bos of op het strand. Rust en afstand opzoeken om nieuwe inzichten te krijgen of ruimte voor denken te maken.

Ontmoeten komt terug in fijne momenten met vrienden. Of in gesprekken met klanten en vakgenoten over wat zij beleven, hoe zij hun bedrijf laten groeien. Ook een vorm van aandacht natuurlijk, en het versterkt enorm de band die je met elkaar hebt.

Lezen en luisteren doe ik graag en veel. Managementboeken, romans, tijdschriften, biografieën, blogs: ik heb een handige manier gevonden om veel te lezen en leren in weinig tijd. Verder luister ik podcasts en online cursussen (heel handig in de file, gaat de tijd lekker snel) en kijk ik zo nu en dan TED Talks.

Mijn favoriete boek ‘De Alchemist’ van Paulo Coelho is een grote inspiratiebron geweest door de boodschap – vrij vertaald – ‘alles wat je wilt bereiken is mogelijk’.

Je straalt motiverend enthousiasme en plezier in het ondernemerschap uit. Welke verdere ambities heb je voor de komende 5 jaar voor je eigen bedrijf?

In ieder geval dat enthousiasme vasthouden, dat opent zoveel deuren en maakt dat ik blijf genieten van wat ik doe. Veel mensen kennen mij inmiddels als iemand die gespecialiseerd is in ‘Sales voor non-sales’, daar wil ik nog veel verder in groeien. En door blijven stoten in het sprekersvak naar topniveau. Ik sluit niet uit dat er ook nog wel minstens één boek van mijn hand gaat verschijnen. Of een spel. Of….ideeën genoeg die nog aan het rijpen zijn.

Naast alle tijd en energie die je in je werk steekt, is het minstens zo waardevol en belangrijk om jezelf volop aandacht te geven. En bedenk: what you focus on is where your energy goes!

—————————————-

boeklancering DanielleHet was ontzettend leuk Daniëlle te ontmoeten tijdens de boekpresentatie van haar nieuwe boek ‘Human2Human: de nieuwe klantrelatie’. Wat een inspirerende en sprankelende persoonlijkheid! Zij weet de genodigden met humor, flair en een no-nonsense verhaal te boeien. Met echte aandacht.

Haar boek heeft mij veel tips gegeven over het belang van het geven van deze juiste aandacht. Ik raad iedere ondernemer dan ook aan dit boek te lezen!

Bestel hier

Meer weten over Daniëlle? Bekijk hier haar website.

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)