Jacqueline Zuidweg is oprichter en directeur van Zuidweg & Partners B.V., dat kwalitatief hoogwaardige schuldhulpverlening en advies aanbiedt aan ondernemers en ex-ondernemers. Ook is zij o.a. mede-initiatiefnemer van MKB Doorstart.nl, de portal voor MKB-bedrijven en ZZP’ers die te maken hebben met dreigende (financiële) problemen. Jacqueline is een veelgevraagd spreker én heeft als co-auteur het boek ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’ geschreven, vol met tips en adviezen voor en door ondernemers in uitdagende tijden. Ze heeft een passie voor ondernemen (ook met tegenwind) en weet, zoals ze zelf aangeeft, het ondernemerschap goed te combineren met haar gezin, door goed te plannen en de juiste prioriteiten te stellen. In 2012 ontving zij voor haar activiteiten en ondernemerskwaliteiten de prestigieuze prijs ‘Zakenvrouw van het jaar’.
Wat was de reden dat je er als juriste voor koos om ondernemers met financiële problemen te gaan helpen?
Aangezien deze groep tussen wal en schip viel/valt, heb ik in 1994 besloten om deze ondernemers bij te staan. Immers voor particulieren is er schuldhulpverlening via de gemeenten of Kredietbank en grote bedrijven kunnen zich laten bijstaan door gespecialiseerde advocaten en accountants. Voor de klein MKB-er gaan alle luikjes dicht. Voorts bestaat er een enorm taboe op financieel falen bij ondernemers en dat wil ik helpen te doorbreken.
Zuidweg & Partners telt inmiddels 65 medewerkers. Wat is de belangrijkste invloed geweest op deze groei?
Bekendheid en kwaliteit van de dienstverlening, mond tot mond reclame en de publiciteit rondom mijn uitverkiezing tot Zakenvrouw van het Jaar 2012.
Welke 3 belangrijkste tips heb je voor de ondernemer die door de crisis moeite heeft het hoofd boven water te houden?
1. Deel je probleem en je bent halverwege de oplossing.
2. De ellende van het verleden, los je op vanuit de mogelijkheden van de toekomst.
3. Zorg voor grip op je financiën en ga cijfers leuk vinden!
Je ziet het MKB als de motor van BV Nederland. Welke stappen moet de overheid volgens jou maken om de BV Nederland motor weer te laten accelereren?
1. Faillissementswet uit 1897 herzien en meer mogelijkheden voor doorstart van de kleine ondernemer bieden.
2. Helicopterview voor organiseren en financieel mogelijk maken van hulp aan de ondernemer met (tijdelijke) financiële problemen.
3. Niet alleen focus op starten en groeien van bedrijven, maar ook aandacht voor de ondernemer die tijdelijk hulp/financiering nodig heeft om zodoende ondernemerschap en werkgelegenheid te behouden.
Je bent voorstander van vrouwelijke arbeidsparticipatie en ondernemerschap. In 2012 ben je uitgeroepen tot Zakenvrouw van het jaar. Wat is de afgelopen 5 jaar volgens jou voor vrouwen veranderd in het bedrijfsleven?
Vrouwen zijn iets beter zichtbaar geworden binnen het bedrijfsleven, maar zijn als ondernemer nog steeds te voorzichtig en te bescheiden.
Dit wil ik nog even kwijt:
Ondernemen is learning by doing. Van fouten maken leer je het meest. In de VS begrijpen ze dat goed, want daar ben je pas een echte ondernemer als je twee keer failliet bent gegaan. Hoe mooi zou het zijn als we hier in Nederland een beetje anders tegen falende ondernemers kunnen aankijken. Als je zakt voor je eindexamen, vinden we het toch ook normaal dat je een herexamen mag doen?
“Ondernemen is learning by doing”
Jacqueline is een inspirator voor velen, maar zeker voor ondernemers die het moeilijk hebben door de crisis of die nu juist het dieptepunt hebben doorstaan. ‘Innovatie, reorganisatie en waardecreatie zijn de ingrediënten voor groei na de krimp’, aldus Jacqueline. Ze schreef hier eerder een mooie column over welke ik graag deel. (Column).
Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)