De zomer staat voor de deur. Dat betekent voor velen tijd voor reizen, rusten, ontspannen, genieten, kennis en/of nieuwe inspiratie opdoen! Tijd om een plan te maken voor de periode na de vakantie. Komt u tot de conclusie dat u op de goede weg bent? Vooral deze weg blijven volgen! Zijn er zaken die aandacht behoeven? Ga dan na wat u hieraan kan en wil doen. De zgn. ‘komkommertijd’ is voor ondernemers het uitgelezen moment zaken tegen het licht te houden.

Ik deel graag 20 Zomerinspiratietips met u.

Planning

 1. Maak een planning voor het najaar: Hoeveel opdrachten zijn er al definitief?  Met welke potentiële klant gaat u contact opnemen? Welke netwerkevents staan op de agenda?
 2. Gebruik de rustige vakantieperiode om die klus aan te pakken welke u al lang hebt uitgesteld. (zakelijk óf privé!)
 3. Vertrek met een leeg bureau en werk achterstallige administratie weg, zodat u met lege papierbakjes kunt beginnen als het weer druk wordt.
 4. Houd actiepunten en werkzaamheden voor na de vakantie geordend, overzichtelijk en toegankelijk, zodat deze gemakkelijk kunnen worden opgepakt en niet vergeten worden.
 5. Plan alvast na de vakantie enkele dagen ‘vrij’ om het werk weer op te pakken, de mail te lezen en er rustig in te komen. Voorkom een drukke 1e werkdag!
 6. Heeft u als voornemen u meer te gaan richten op uw ‘core business’. Zijn bepaalde werkzaamheden niet rendabel genoeg? Kijk wat kan worden uitbesteed of afgestoten.
 7. Stel een budgetoverzicht op, zodat u een ‘komkommertijd’ zonder verassingen achteraf heeft.

E-mail

 1. Archiveer uw mailbox, zowel je inbox als je verzonden items. Hanteer duidelijke archiefmappen en bewaar alleen wat echt nodig is.
 2. Schrijf uzelf uit bij nieuwsbrieven en reclamemailings die niet (meer) interessant zijn.
 3. Stel de out-of-office-reply in voor uw e-mail. En vergeet deze na de vakantie niet uit te schakelen.
 4. Belangrijke mails die tijdens uw vakantie verzonden dienen te worden? In Outlook is het mogelijk de bezorging van berichten uit te stellen naar een gewenste datum.
 5. Wanneer u tijdens de vakantie toch bereikbaar wil zijn, controleer dan vooraf de netwerkomstandigheden op uw plaats van bestemming en tref zonodig vooraf maatregelen om ergernis te voorkomen. (Maak bijv. gebruik van een Mifi-hotspot).

Agendabeheer

 1. Installeer een online-agenda/afspraken tool, zodat afspraken ingepland kunnen worden voor na de vakantie.
 2. Vertel tijdig aan relaties wanneer u afwezig bent en hoe en wanneer u te bereiken bent.
 3. Bel relaties om weer eens contact te leggen en check of de CRM gegevens nog up-to-date zijn.

Relatiebeheer

 1. Schoon de database met contacten, relaties & klanten op of maak er één aan t.b.v. mailings etc.
 2. Denk alvast na over de attente klantcontactmomenten van dit jaar zoals Sinterklaas en kerst.

Documenten

 1. Voor toegang tot uw documenten is het werken in de ‘cloud’ handig. Door bijvoorbeeld met Google Apps, Office 365 of Dropbox te werken kunt u verschillende documenten archiveren, zodat u er altijd en overal erbij kunt.
 2. Wat neemt u mee op vakantie? Zoek online een handige checklist op.
 3. Heeft u vaak tijd tekort voor het schrijven van een blog, artikel, nieuwsbrief of publicatie? Of heeft u nog leesvoer liggen waar u niet aan toekomt? Maak gebruik van de zomerinspiratie i.c.m. de vakantietijd.

Maak het hoofd leeg tijdens die heerlijke zonnige zomermiddag. Met een leeg hoofd ontstaan immers de beste ideeën!

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)