Voor steeds meer (zelfstandig) ondernemers is een virtuele assistent een uitkomst. De ondersteuningsbehoefte van ondernemers wordt n.l. steeds specifieker. Het Nieuwe Werken vraagt om flexibiliteit in tijd, proactief meedenken, brede inzetbaarheid, kwaliteit en een hoge mate van zelfstandigheid. De huidige ondernemer c.q. manager wil op flexibele basis beschikken over een medewerker die brede ondersteuning biedt.
Tijdens een netwerkbijeenkomst eind 2013 kwam ik in gesprek met een mede-ondernemer die interesse toonde in mijn werkzaamheden. Ik omschreef mijn zakelijke ondersteuning als zodanig waarop hij reageerde: “O, maar dan ben je een virtueel assistent!”. En ja, nu ben ik nogal van het ‘Doe maar gewoon’, maar dit was inderdaad wel een allesomvattende compacte omschrijving van wat ik doe. Daarom licht ik hier ook graag nog eens toe wat nu eigenlijk een virtuele assistent is en welke voordelen het inzetten ervan kan bieden.
Wat is nu eigenlijk een Virtuele Assistent?
Een virtuele (office) assistent (ook wel VA) is een zelfstandig werkende professionele persoonlijke assistent die op afstand werkt voor de opdrachtgever en contact onderhoudt via telefoon, per e-mail of Skype. Steeds meer (zelfstandige) ondernemers besteden ondersteunende werkzaamheden uit, omdat het ze bijvoorbeeld teveel (kostbare) tijd kost, ze bij een werkgever een persoonlijk assistent of secretaresse gewend waren of omdat zelf de kennis of vaardigheden ontbreekt.
Een VA werkt als freelancer op flexibele basis vanaf een eigen (externe) werkplek, kan per project of voor een aantal uur per week/maand ingehuurd worden en wanneer de drijfveren van beide partijen matchen is de kans op een duurzame samenwerking groot.
Herkent u dit?
- Mijn werk stapelt zich op en ik zoek ondersteuning voor een paar uur per week.
- Flexibele inzetbaarheid zou voor mij een uitkomst zijn door mijn werktijden en de onregelmatigheid van opdrachten.
- Ik houd graag tijd over voor acquisitie, maar kom daar niet aan toe door de administratieve werkzaamheden.
- Er zijn werkzaamheden waar ik niet goed in ben en die zou ik liever uitbesteden aan een professional.
- Ik kom onvoldoende toe aan omzet genererende werkzaamheden door randzaken.
- Ik werk meer uren dan gewenst en zou graag wat tijd vrij hebben.
- Soms is een stok achter de deur nodig om een to do – lijstje af te werken.
- Mijn eigen werkzaamheden leveren mij meer op aan geld en/of energie dan waar ik nu soms mee bezig ben.
- Ik laat omzet liggen door bepaalde werkzaamheden zelf te doen.
- Een professionelere uitstraling zou groei voor mijn bedrijf betekenen.
Waarom een VA?
Bij het ondernemen ligt de kerntaak (lees: talent) bij het uitvoeren van dat waar u goed in bent. Of dit nu het verkopen van software of het maken van kunstobjecten is. Aan de bijkomende taken bent u soms veel extra tijd kwijt. Tijd die u liever in uw onderneming zou willen stoppen. Wanneer kostbare tijd verloren gaat is het moment aangebroken om ondersteuning in te huren. Uit kostenoverweging wordt dan al snel gedacht dit uit te stellen. Maar zie het inzetten van een VA niet als kostenpost, maar als een investering met een zeer hoog rendement! Het werk dat door de VA wordt gedaan hoeft u immers zelf niet te doen. Hierdoor kunt u zelf weer uren werken en/of uren verkopen, nu of op een later tijdstip (tegen een hoger tarief), welke een investering in uw eigen bedrijf zijn. Zo maakt u dus winst op het inzetten van een assistent!
Investeer in de groei van uw bedrijf en zet ondersteuning in, daar waar en wanneer u dat wenst.
Bron: Intermediair, InfoMarketeers. Met dank aan de ondernemer die mijn werk zo mooi omschreef als Virtual assistant.
Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)