Dat een opgeruimd hoofd en een opgeruimde omgeving veel met elkaar gemeen hebben beschrijft Jolanda Meijer in haar boek Een opgeruimd hoofd in 7 stappen. Rust en overzicht krijg je wanneer er structuur is en je alles kunt (terug)vinden. Dat geldt dus ook voor ruimte in je hoofd. Maar is dat wel zo eenvoudig in een boek te beschrijven?
Een huis of een werkplek waarin je alles geordend hebt, waarin alles een plek heeft en je eenvoudig kunt vinden wat je zoekt. Niet iedereen beschikt over een dermate organisatietalent, en dat dat het geval is, weet ik uit ervaring. Er zijn echter methodes om je omgeving opgeruimd te krijgen en te behouden. Wanneer je diezelfde methode in je hoofd toepast kun je sneller een laatje opentrekken met bepaalde ideeën of informatie. ‘Dat werkt niet alleen sneller, maar geeft ook meer rust en uiteindelijk een hogere persoonlijke effectiviteit’, aldus de auteur.
De wijze waarop het boek is ingedeeld spreekt mij aan. Het boek beschrijft veel (herkenbare) praktijksituaties waarbij de auteur laat zien hoe je (ongemerkt) energie verbruikt door de dagelijkse stroom aan informatie die op je afkomt of de wijze waarop communicatie plaatsvindt. Wanneer je niet zorgt voor een juiste organisatie van (externe) factoren ontstaat er, net als in een kledingkast die niet is opgeruimd, een chaos. Je kunt ruimte winnen en orde scheppen door te sorteren, weg te doen of een nieuwe indeling te maken. Ook in je hoofd.
Aan de hand van 7 stappen beschrijft Jolanda Meijer hoe je kunt zorgen voor rust en overzicht in je hoofd. De eerste stap wordt gemaakt met het inventariseren van de situatie. Door dit visueel te maken aan de hand van bijvoorbeeld een mindmap, kun je zaken die je bezighouden in kaart brengen en je doel bepalen. In de daaropvolgende stappen wordt uitgelegd hoe je te werk gaat om je doel te bereiken en prioriteiten te stellen. Door te kijken naar je kwaliteiten en valkuilen, en naar wat belangrijk is en wat urgent. Met het maken van keuzes creëer je ruimte en komt er meer overzicht in je gedachtes. Dat zal voor velen een herkenbaar punt zijn, want een teveel aan gedachtes leidt vaak tot stress.
Met dit boek kun je praktisch aan de slag met het ordenen van de chaos die soms in je hoofd kan ontstaan. Door het beantwoorden van vragen in het boek, het benoemen van eigen ervaringen en je persoonlijke situatie, wordt duidelijk hoe je zaken anders kunt aanpakken en wat je valkuilen zijn. Met de methode WUIVEN leer je nieuw gedrag oefenen en stress vaarwel zeggen.
Dat een opgeruimde werk-en woonplek bijdraagt aan een opgeruimde geest was me vooraf wel duidelijk, maar Een opgeruimd hoofd in 7 stappen draagt zeker bij aan nog meer bewustwording hiervan. Met de vele tips, voorbeelden en oefeningen in het boek wordt duidelijk hoe je je persoonlijke effectiviteit kunt verhogen. Door het beperken van je spullen/gedachtes en het maken van een logische indeling ontstaat meer ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk. Dit boek is een hulpmiddel voor diegenen die ruimte willen creëren in een (over)vol hoofd en stapsgewijs zelf hiermee willen oefenen.
Wil je kans maken op een exemplaar van het boek ‘een opgeruimd hoofd’?
Mail me dan vóór 15 september 2016 de reden waarom dit boek je blij zou maken.
De winnaar ontvangt uiterlijk eind september 2016 persoonlijk bericht.
Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)