Op de basisschool is het een eervolle taak. In de onderbouw ben je één keer in de zoveel tijd het ‘helpend handje’ van de juf. Je doet dat waar de juf even geen tijd voor heeft. Ze heeft immers haar handen vol en moet haar aandacht zorgvuldig verdelen. Een uitkomst om op die momenten even wat extra hulp te hebben.

 

Loonkostenbesparing en risicobeperking door flexibele inzet!

In de actuele omstandigheden richten steeds meer bedrijven hun organisatie in op ‘overleven’. In veel gevallen kan dit ook betekenen dat er bespaard wordt op de inzet van ‘eigen medewerkers’ om reden van vaste loonkostenbesparing. Dit kan op sommige momenten echter weer leiden tot een te krappe bezetting en achterstand in werk.

Een flexibel helpende hand is dan meer dan gewenst. Behalve loonkostenbesparing wordt ook het risico wat verbonden is aan vaste arbeidskrachten beperkt. Extra medewerkers aanstellen is immers geen probleem, maar vaste contracten ontbinden leidt nog altijd tot ongewenste vergoedingen. Een deel van de arbeidscapaciteit flexibel houden beperkt dit risico.

Tijdelijk capaciteitsprobleem op de werkvloer?

Veel ondernemers krijgen er regelmatig mee te maken. Een arbeidscapaciteitsprobleem. Tijdelijk of niet, zo’n knelpunt vraagt om een oplossing, zodat u zich volledig kunt richten op waar u goed in bent. Door inzet van flexibele expertise en support kunnen deze piekmomenten van arbeidsvraag opgevangen worden en lopen werkprocessen geen vertraging op.

Degene die snel en flexibel de mankracht of kennis kan laten meebewegen, kan sneller nieuwe kansen benutten en beter concurreren. De kunst is om de juiste balans te vinden tussen werkaanbod en arbeidscapaciteit. Met flexibele inzetbaarheid kan hierop worden ingespeeld.       

Tips voor een betere arbeidstijdbenutting (om u alvast op weg te helpen…)

  • Groepeer dezelfde taken door ze bijvoorbeeld 1 x per week uit te voeren. Betaalt u elke dag enkele facturen? Verwerkt u dagelijks nieuwe gegevens in uw adressenbestand? Werk efficiënter.
  • Verminder stoorzenders. Het envelopje van de e-mail, de melding van een sms-bericht. Het zijn allemaal kleine stoorzenders welke u mogelijk uit uw concentratie halen als u aan het werk bent. Zet ze op gezette tijden uit.
  • Verminder de informatie overkill. Ligt er nog leesvoer te wachten? We verzamelen meer informatie dan dat we ooit tijd zullen hebben om te verwerken o.a. info van Facebook, Twitter, internet. Kies kritisch welke tijdschriften, kranten en infopagina’s u wilt blijven lezen en zeg desnoods abonnementen op.
  • Schoon uw werkplek op. Zwerven pennen, notities, paperclips en post overal rond in kantoor? Vindt u de juiste inktcartridge niet direct? Zoeken naar spullen kost tijd en nodeloze energie. Zorg dat u een vaste kast of lade heeft om uw kantoorbenodigdheden op te bergen. Maak aan het eind van de dag altijd uw bureau leeg. Plan hier bewust tijd voor in.
  • Reduceer stress. Wat geeft u de meeste stress tijdens uw werkdag? Het zijn niet alleen grote gebeurtenissen zoals ziekte, financiën, de gevolgen van de crisis die ons stress geven, maar ook kleine dagelijkse irritaties zoals files, stoorzenders, e-mail, het hoge werktempo… Breng in kaart wat u de meeste stress geeft en kijk wat u er aan kunt veranderen.
  • Creëer overzicht. Werk met een termijnboek: tabbladen 1-31. Dit kunt u gebruiken als postboek, maar ook om stukken te bewaren voor een bepaalde (termijn)datum, zodat u op de betreffende dag de benodigde stukken gemakkelijk kunt vinden (contract, briefkaart, routebeschrijving etc).
  • Maak niemand onmisbaar. Hanteer een procedurehandboek met protocollen waarin staat wat te doen als een persoon uitvalt door ziekte, hoe rekeningen moeten worden verzonden, bestellingen worden gedaan.

Maak een lijst of map met de diverse inlogcodes of wachtwoorden, zodat geen tijd verloren gaat aan het zoeken.

Heeft u hulp nodig om met enkele van deze tips aan de slag te gaan? ToeDoe helpt en adviseert u er graag mee.

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)