Er zijn legio ondernemers die mij inspireren. Door wat ze delen, hebben bereikt, wie ze zijn, maar ook hoe ze met vallen en opstaan zelf succesvol zijn geworden in het ondernemen. Ik lees boeken, bezoek netwerkbijeenkomsten, spar met zakelijke partners, heb mooie gesprekken met opdrachtgevers en heb zelfs het voorrecht enkele ‘powervrouwen‘ zo nu en dan te mogen interviewen. Uiteraard zijn er ook vele heren waar ik graag naar luister of boeken van lees. Richard Branson is er één van.

In het najaar van 2016 was hij in Amsterdam tijdens het ondernemersevent Inspiration 360. Daar deelde hij zijn ervaringen en inzichten als succesvol zakenman. Als 16-jarige klein begon hij met zijn Virgin records, dat uiteindelijk uitgroeide tot een mega-onderneming in media, entertainment, financiën, luchtvaart, technologie etc.

Hij staat als ondernemer bekend om de manier waarop hij zijn producten promoot en de manier waarop hij in het leven staat. Op beide fronten onderscheidend en gedurfd, soms zelfs riskant. Zo gaat hij bijvoorbeeld ook als werkgever anders te werk. Medewerkers hebben een onbeperkt aantal vrije dagen. Waarom? Omdat werken vooral leuk moet zijn en loyaliteit en ambitie hiermee bevorderd wordt. Noem dat maar eens niet onderscheidend!

Deze 9 inzichten van Richard Branson voor ondernemers zijn zo waardevol dat ik ze nog eens op een rijtje zet. Doe er je voordeel mee.

1. Realiseer je dromen. Doe dat qua werk waar je passie ligt.
2. Streef ernaar de beste te worden in dat wat je doet. Pas dan kun je je onderscheiden van anderen.
3. Houd vol. Er zullen periodes zijn dat je ervoor moet vechten en heel hard werken, maar als je erin gelooft en volhoud zullen er betere tijden komen.
4. Stel doelen. Geef jezelf een uitdaging om je doel te bereiken. Schrijf deze op, zodat je je eraan houdt.
5. Geniet en heb plezier in je werk. Als je geen plezier hebt in dat wat je doet stop er dan mee. Je kunt jezelf niet ontwikkelen als je niet geniet.

“Don’t do it if you don’t enjoy it”

6. Delegeer! Zoek mensen die dat uit handen nemen waar jij niet in uitblinkt, zodat je je kunt richten op waar jij goed in bent.
7. Zorg voor voldoende vrije tijd en ontspanning. Wanneer je afstand neemt van zaken zal creativiteit toenemen, je betere ideeën ontwikkelen en met meer effectiviteit je werk doen.
8. Durf risico’s te nemen. Ondernemen brengt risico’s met zich mee. Falen mag, want succes komt zelden van ‘playing it safe’.
9. Houd vast aan wat je beloofd, maar probeer de (klant)verwachting te overtreffen. Geef de juiste waarde aan je bedrijf en straal geloofwaardigheid uit, anders gaat je concurrent ermee aan de haal.

“Stick to what you know. Underpromise and overdeliver. Because if you don’t define your brand, your competitors will”

Heb jij ook iemand die je zakelijk, of misschien persoonlijk, inspireert? Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn. Als ondernemer kun je immers van elkaar leren. En mocht je met jouw expertise en kennis willen groeien en liever bepaalde werkzaamheden uitbesteden (zie punt 6) neem dan eens contact op. Wellicht is het raadzaam werk aan een virtueel assistent over te dragen. Veel succes met de inzichten. Je kunt er zakelijk vast vooruitgang mee boeken!

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)