In een situatie dat je het (te) druk hebt wil je taken graag zo snel mogelijk uitvoeren. Afvinken. Heel verleidelijk om dan gewoon even een tandje erbij te zetten en bij de aanvang al het eindresultaat in zicht te hebben. Maar wil je een optimaal resultaat behalen, dan is het maken van een aantal simpele controlestappen heel zinvol.

Door snelheid en werkdruk worden tijdens werksituaties nogal eens stappen overgeslagen in het denkproces. En dat kan dan leiden tot teleurstellende resultaten of misschien zelfs het opnieuw moeten uitvoeren van een taak. Herkenbaar?

Toen ik nog stamgroepouder op de basisschool was kwam ik met regelmaat een schriftje of tafeltje met een afbeelding van de Beertjesmethode tegen. Deze (zelfinstructie)methode van Meichenbaum helpt kinderen om stapsgewijs aan het werk te gaan en structuur te krijgen in het denkproces. De beertjesmethode is een vereenvoudigde methode waar we als volwassenen (en ondernemers) ook veel baat bij kunnen hebben.

Het denk-en werkproces in 4 eenvoudige stappen

Stap 1 Analyse

  • Wat moet ik precies doen, kennen, kunnen? Wat verwacht mijn opdrachtgever, mijn collega?

Stap 2 Strategie

  • Hoe ga ik dat aanpakken? Wat doe ik eerst? Wat dan? Hoeveel tijd heb ik nodig? Wat staat er op mijn planning? Hoeveel tijd heb ik?

Stap 3 Uitvoering

  • Ben ik goed bezig? Of begin ik ergens anders? Zoek ik eerst iets op? Neem ik even pauze?

Stap 4 Evaluatie & zelfreflectie

  • Heb ik mijn taak goed uitgevoerd? Is het goed aangepast? En heb ik bereikt wat ik wilde? Kan ik het (zelf)? Wat kan ik de volgende keer beter doen?

Door regelmatig gebruik van deze 4 stappen wordt een bepaald denkproces gewoon. Een ingeslepen gewoonte waarmee je je werk en daarmee jezelf kunt leren controleren. Probeer het eens! (TIP: plak bovenstaande afbeelding op je bureau of  plaats hem op het bureaublad van je pc!)

“Take a simple idea and take it seriously” – Charlie Munger

Agendaplanning

Op diezelfde basisschool werden kinderen al vroeg geleerd zelfstandig te werken. Dit werd gedaan door gebruik van een weekplanning. Hierin schreef het kind zijn taakjes en waneer hij deze zou uitvoeren, hoeveel tijd hij daar voor nodig zou hebben en moest wanneer hij het klaar moest zijn.

Eén van de zaken die mijn dag voor een groot deel bepalen is mijn agenda. Deze geeft me houvast en helpt me bij het plannen en uitvoeren van mijn werk. Niet alleen afspraken staan in mijn agenda, maar ook herinneringen, actiepunten, verjaardagen, taken, reistijd en pauzes (lees=flexibiliteit bij uitloop). Hierdoor vergeet ik niets en kom ik (meestal 😊 ) niet in tijdnood.

Hoe heb jij een goed overzicht in jouw werkweek? Geeft het je rust of heb je soms last van een onverwachte opeenstapeling van werk waardoor er werkdruk ontstaat?

Verminder de werkdruk

Het werken met een takenlijstje, het bijhouden van een agenda, het stellen van prioriteiten en het hebben van een gedegen (werk)planning. Het zijn allemaal zaken waarvan we weten dat ze resultaat opleveren. Maar om er ook op de juiste manier mee te werken is toch wat anders. Hoe staat het nu met jouw werkdruk? Is je draaglast in balans met je draagkracht? Heb je het druk of ervaar je druk?

Wil je meer lezen over werkdruk verlagen en aan de slag met werken met meer rust en overzicht? Het boek Grip op je stress van Annemiek Tigchelaar kan je meer inzicht geven hoe je werkstress ervaart.

Mocht je het gewoon te druk hebben en werkstress willen voorkomen? Besteedt dan gewoon enkele taken uit, zodat draagkracht en draaglast weer in balans is.

Meer weten? Neem dan gerust contact met me op.

 

 

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)