Het leven van een werkende man of vrouw is soms al hectisch genoeg. Een strakke planning hebben voor de komende dag en die geheel de mist in zien gaan door onverwachte telefoontjes, een ziek kind of een file. Wie kent het niet? Het gevoel van té druk zijn kan eens een keer voorkomen. Maar wanneer je dan ook nog eens denkt aan het automatisme van je e-mail checken bij je ontbijt, het opgaan in social media en het uitstellen van een moeilijke taak die concentratie vergt, dan ligt stress toch snel op de loer.

Tony Crabbe, bedrijfspsycholoog en auteur van het boek Nooit meer te druk, heeft op mij een indrukwekkende indruk achtergelaten toen ik vorig jaar deelnam aan een seminar van hem. (Lees hier het blog dat ik toen schreef). Nu nog helpen zijn tips mij in bepaalde situaties.

 

Deze tips dragen bij aan meer rust tijdens je (werk)dag!

Tip 1: Maak de juiste keuzes

Kies voor datgene waar je prioriteit ligt. Dat betekent dat je niet zo zeer bedenkt om een taak wel of niet uit te voeren, maar welke taak je het eerst doet. Bijv. Je wilt een blog schrijven, een acquisitieplanning maken of een teamborrel organiseren. Pak dit niet alle drie tegelijk op, maar kies bewust voor dat waar je prioriteit ligt en focus je daarop.

Tip 2. Focus

Door allerlei afleidingen ben je vaak veel langer bezig met een taak dan gepland. Zorg dus dat die afleidingen uit staan (mail, telefoon, deur dicht). Werk een vast aantal minuten (bijv. een half uur of drie kwartier) geconcentreerd aan 1 taak en neem dan even pauze of doe iets anders. Zet een timer en voorkom afleidingen!

Tip 3. Hernieuwde aandacht

Na inspanning, denkwerk dus, heeft ons brein rust nodig. Door de juiste afwisseling tussen in-en ontspanning maak je een zo optimaal mogelijk gebruik van je brein. Je kunt immers niet continue alert en geconcentreerd zijn. Geef je hersenen tijd om te herstellen en neem (denk)pauzes!

Tip 4. Planning

Zorg dat je overzicht houdt in je taken van die dag. Schrijf alles op wat je zou moeten doen. Ikzelf houd dit in mijn agenda bij, zodat ik weet welke to do’s ik die dag dien af te handelen. Houd dan ook rekening met enige flexibiliteit, pauzes, onverwachte zaken en uitloop. En plan ook tijd in om te werken aan groei van je bedrijf, nieuwe producten of inspiratie.

Tip 5. Belangrijke zaken eerst

Begin de dag met voorrang geven aan de belangrijkste of moeilijkste zaken. De kleinere karweitjes komen vanzelf wel goed. Hier kun je je later op richten als je minder energie hebt.
Onze hersenen zijn geneigd om altijd voor de makkelijkste optie te kiezen. Aangezien mails lezen en beantwoorden vaak best makkelijk werk is kiezen we daar te vaak en te lang voor. Niet doen, eerst datgene doen waar je tegenaan hikt.

Tip 6: Beperk het malen

Maak je je regelmatig zorgen, heb je allerlei ideeën of pieker je? Zodra je aan het malen slaat pak je een pen en papier en schrijf je op wat er door je hoofd gaat. Bedenk vervolgens een plan van aanpak en zoek een oplossing om het piekerprobleem te tackelen. Het scheelt enorm veel tijd en energie!

Ga eens met één of enkele van deze tips aan de slag en kijk wat het je oplevert. Heb je het alsnog veel té druk of wil je gewoon minder doen? Bekijk dan eens of het uitbesteden van werk een mogelijkheid is om tijd vrij te maken. Heb je een vraag over de inzetbaarheid en mogelijkheden van een VA? Neem dan gerust eens contact met mij op. Ik kan je er over vertellen.

‘We have limited time and attention,so we have to decide where to place it. We should shift more of our energy away from the many and onto the few’

– Tony Crabbe –

 

Het boek Nooit meer te druk van Tony Crabbe is hier te bestellen voor € 18,99.

 

 

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)