Check jij ook steeds onbewust je smartphone, je berichten en je e-mail? Lijkt het soms een automatisme? Of wil je gewoon niets missen? Wanneer was de laatste keer dat je 24 uur zonder smartphone was? Kun je het je niet meer herinneren? Oeps, tijd voor een digitale detox.

Steeds vaker hoor je om je heen dat er sprake is van smartphoneverslaving. Of ik nu bij een seminar, een vergadering of in een lunchroom ben, iedereen heeft zijn telefoon binnen handbereik. Voor die foto, die post of dat What’s appje. In de krant las ik onlangs dat we kunnen spreken van een sociale tijdbom. Uit onderzoek blijkt dat 72% van de smartphonegebruikers niet langer dan een uur zonder kan! Ik betrap mezelf er ook regelmatig op; het onbewust checken van mijn e-mail of social media. Wetende dat ik mijn tijd efficiënter gebruik door dat op vaste tijden te doen. Hoe zou je dit kunnen voorkomen?

Inefficiënt gebruik van tijd

Het gebruik van een smartphone bespaart ons inmiddels veel tijd. Bedenk maar eens hoe we 25 jaar geleden het telefoonboek moesten raadplegen, aan de hand van een wegenkaart de weg vonden en Zoekertjes in de krant lazen. Dat de smartphone ons naast alle handigheidjes ook heel veel nutteloze tijd kost vergeten we soms. We worden n.l. afgeleid van dat wat we zouden moeten doen. Ik vraag me af hoeveel tijd we over zouden houden voor werk en privé als we de smartphoneverslaving zouden kunnen indammen. En wat kan het ons naast tijd uiteindelijk nog meer opleveren om minder ‘online’ te zijn?

Tijdverlies door teveel aan prikkels

Wie ziet er om zich heen nog weleens iemand zich vervelen? De meeste creativiteit en goede ideeën komen toch voort uit de mijmermomenten die we hebben? Vroeger waren er voldoende momenten om je hersens even tot rust te laten komen. Bij het wachten op de veerpont kon je je gedachten zo heerlijk de vrije loop laten. En wat doen we nu? Juist, we checken onze smartphone. We geven ons brein een continue blootstelling aan prikkels en doen meerdere dingen tegelijk. Doordat we zoveel vragen van ons brein zijn we steeds minder goed in staat ons te concentreren op dat wat we eigenlijk zouden moeten doen met aandacht en focus.

“Schep orde in de digitale chaos en controle in je digitale leven”

Bewustwording voor meer controle

Zo las ik laatst het boek Digital Detox dat spreekt van een dopamine shot dat we soms nodig lijken te hebben. De auteur schrijft in Digital Detox over de oorzaken en gevolgen van smartphone- en e-mailgebruik en het leren omgaan met passend gebruik. Aan de hand van 5 stappen en het werken met de touchpointmethode biedt het boek je meer inzicht in je gedrag. Het laat je nadenken over het verdelen van aandacht en het benutten van technologie én concentratie. De heldere structuur van het boek, de schema’s en de tips zorgen dat het boek een soort werkboek is dat kan helpen bij het uiteindelijk krijgen van meer focus en rust.

Wil je ook aan de slag met een digitale detox? Meer tijd overhouden, plus meer focus en een beter concentratie? Wil je relaxter, creatiever en efficiënter werken? Je kunt het boek bestellen bij Managementboek.nl voor € 19,99.

 

 

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)