De wereld is voor iedereen bereikbaar geworden, grenzen verdwijnen door het internet. Je kunt tegenwoordig dagelijks je tante in Australië spreken, je mail checken in een willekeurig café of een artikel in de V.S. bestellen. Dat ook werken grenzeloos wordt, is tegenwoordig meer en meer normaal geworden. Met de groei van het aantal zzp’ers is vrijheid in werk en werkplek toegenomen. Ondernemers die online trainingen geven vanaf een Mediteraans strand of vanuit het Verre oosten vergaderen via Skype met hun VA in Nederland. Dat het combineren van werken vanuit en verblijven in het buitenland geen onbereikbare droom hoeft te zijn, heeft Esther Jacobs al lange tijd geleden bewezen. Ze heeft de term Digital Nomad in praktijk gebracht en er een boek over geschreven.

Esther is ondernemer, schrijver en spreker. Ze is Ridder in de orde van Oranje-Nassau voor het opzetten en tot succes brengen van de actie Coins for care. Ze haalde maar liefst €16 mln euro op voor het goede doel! Ze reist de hele wereld over en geeft lezingen over haar leven als ‘Digital Nomad’. Er wordt gezegd dat ze de afgelopen tien jaar niet langer dan 6 weken op dezelfde plek heeft gewoond en gewerkt. Ook gaat ze een uitdaging niet uit de weg en ziet ze in een tegenslag altijd iets positiefs. Zelfs op het moment dat ze ‘uit Nederland werd ontslagen omdat ze te veel reist’ gaf ze aan dit drama een positieve draai. Een bijzondere, inspirerende en ondernemende vrouw, een ‘No excuses’ Powervrouw.

Esther JacobsBij velen is het hebben van zekerheid het hoogst haalbare. ‘Als ik maar een vaste baan heb, gesetteld ben, dat diploma op zak heb, die woning kan kopen….’. Zekerheid biedt een vorm van veiligheid en duidelijkheid. Jij hebt echter bewezen dat wanneer alle zekerheden in het leven wegvallen, zoals een huis, baan en relatie, je met creativiteit en durf het geluk kunt vinden dat je zoekt en je daar brengt waar je wilt.

Waarin zit het succes van de ‘No excuses lady’?

Veel zekerheden die mensen hebben zijn eigenlijk schijnzekerheden. Je kunt immers zo je baan kwijtraken, de bank kan je huis vorderen etcetera. Mijn zekerheid zit eigenlijk in mezelf. Ik heb de afgelopen jaren geïnvestereerd in ervaringen en allerlei technieken uitgeprobeerd, waardoor ik mezelf beter heb leren kennen en waarmee je altijd iets van het leven kan maken. Ik zeg wel eens ‘je kunt mij overal ter wereld droppen, zonder geld, zonder telefoon, zonder vrienden’, ik red me wel, ik maak er wel iets van. Dat zelfvertrouwen, dat basisgevoel is mijn zekerheid. Je weet immers nooit welke externe omstandigheden er zullen zijn, in welke situatie je terecht komt, hoe mensen gaan reageren en wat er met de economie gebeurt. Het enige dat ik weet is dat ik me wel red. Dat is mijn zekerheid en dat is waar een hoop mensen in geïnteresseerd zijn.

Je hebt verschillende boeken geschreven met als rode draad dat als je echt iets wilt, het je ook gaat lukken. Soms geven mensen alles en iedereen de schuld van een tegenslag of van het niet behalen van een bepaald doel. Of men zoekt simpelweg naar excuses om iets niet te doen, zoals ‘dat kan ik niet’, ‘geen tijd’, ‘geen geld’ of ‘te druk’. Jij hebt bewezen dat je zelf het heft in hand kan nemen en je droom kunt verwezenlijken. Ik merk in mijn omgeving dat het zetten van stappen, jezelf ontwikkelen en zakelijk groeien, gepaard kan gaan met onzekerheid en twijfel.

Welke motivatie kun jij ondernemers geven om over die drempel van twijfel heen te stappen?

Als je ergens over twijfelt, wacht je vaak tot het juiste moment komt, dat moment waarop je genoeg tijd of geld hebt, waarop alles samenvalt, dat alles klopt en je todo-lijst leeg is. Het juiste moment om die grote stap te nemen. Maar dat moment gaat nooit komen. De situatie zal nooit perfect zijn. Het enige wat je kunt doen is nu een klein stapje te zetten en er dan van uitgaan dat het volgende stapje duidelijk wordt. Het is gemakkelijker om bij te sturen vanuit beweging dan vanuit stilstand. Ik zorg dat ik altijd in beweging ben. Je weet nooit iets zeker, maar wanneer je in beweging bent kun je bijsturen. Ik denk dat dat mijn strategie is waar ik een hoop uithaal.

Om dagelijkse werkzaamheden goed te kunnen stroomlijnen, zo productief mogelijk te zijn en stress te vermijden, is voor velen een vorm van planning en structuur belangrijk, zo niet noodzakelijk. Je reist over de hele wereld en geeft lezingen en workshops over de flexibele manier van leven en het combineren van reizen en werken.

Hoe beheer jij een effectieve (werk)planning met jouw wisselende werkdagen, -plekken en -tijden?

Je moet heel veel discipline hebben en goed kunnen focussen als je zo’n vrij leven leidt als ik. Er zijn altijd afleidingen, op kantoor en thuis, maar vooral ook als je op reis bent. Heel veel mensen denken dat ‘bezig zijn’ ook productief is, maar dat is niet zo. Je moet weten wat belangrijk is. Dat moet in je hoofd zitten. Dat kun je met bepaalde systemen wel in allerlei lijstjes zetten, maar je bent pas productief als je dingen aftikt en dan ook nog de juiste dingen aftikt. Er zijn dingen die dringend zijn en er zijn dingen die belangrijk zijn. Wij focussen ons vaak op de dringende dingen, terwijl je ook aan de belangrijke dingen moet werken. Want dat is waar het echt om gaat en daar moet je tijd voor vrij maken. Wat ook belangrijk is om af en toe helemaal tijd uit te schakelen. Dus even niet te werken en te genieten. Als je altijd maar bezig bent heb je geen ‘off-time’.

Mensen zijn zogezegd gewoontedieren. Een vertrouwde omgeving en een vaste werkplek stellen velen in staat zich goed op hun werk te concentreren.

Hoe ben jij in staat om steeds weer opnieuw snel te acclimatiseren en tegelijkertijd je werk op te pakken?

Mijn vertrouwde factor is juist dat altijd alles anders is. Ik zit op dit moment in een AirBnB appartement in New York te werken. Ik ben hier maar een week, maar het voelt al als thuis. Daarna ga ik naar mijn vader in Miami, wat ook als thuis voelt. En daarna ga ik naar San Francisco en daar voel ik me ook een paar dagen thuis, dus ik ben niet afhankelijk van externe factoren. Als je denkt ‘ik kan alleen maar werken achter mijn eigen bureau of als ik dat boek bij de hand heb of als alles stil is’, dan ga je weer excuses creeëren en dan maak je je afhankelijk van een externe omgeving. Voorkom deze excuses. Zorg dat je die uurtjes pakt om dingen gedaan te krijgen. Het is fijn om dingen af te tikken. Soms kost iets maar 5 minuten, maar je kan er ook een week lang tegenaan hikken, waardoor het veel meer energie heeft gekost dan het waard is.

Dit voorjaar vertrek je met een groep deelnemers op een ‘cruise your business’ cruise van Brazilië naar Barcelona. In mei organiseer je ook een schrijfweek in Mallorca. Je neemt je deelnemers mee op reis.

Wat is de reden dat je gekozen hebt voor deze reizende manier van werken?

Ik neem mensen mee op reis, maar daar heb ik niet echt voor gekozen. Het is iets wat me gebeurt. Ik ben op een bijzondere plek of lees over een unieke cruise en dan denk ik ‘misschien willen andere mensen mee’. Tijdens deze reizen help ik deelnemers tijdens workshops met een stukje theorie en help ik ze één-op-één verder met bijvoorbeeld een boek of een ander project. Voor mij is het leuk om mensen te zien vooruit schieten tijdens zo’n reis en voor hen is het goed om even helemaal weg te zijn naar een andere omgeving en zich een bepaalde methodiek of mindset eigen te maken waarmee ze dan thuis weer verder kunnen. Een andere reden dat ik zoiets in het buitenland doe is dat het vaak goedkoper is dan een locatie in Nederland. De locaties die ik zoek bieden ook vaak een meerwaarde, zoals het weer, de omgeving, eten, zodat de all-in prijs veel waarde geeft.

Het lijkt de droom voor iedere ondernemer om te werken vanuit je strandstoel. Zo zit jij in Zuid-Amerika, dan weer op Mallorca en net zo makkelijk weer in New York.

Op welke manier is het steeds veranderen van omgeving van meerwaarde voor jouw creativiteit en ondernemerschap?

De verandering van de omgeving helpt mijn creativiteit en ondernemerschap. Ik word constant geïnspireerd en uitgedaagd, door de dingen die ik zie, mensen, culturen, inspiratie. Als het werk project dat ik wil doen niet belangrijk genoeg is, dan zijn er wel afleidingen en als ik echt ergens helemaal voor ga, dan maakt het niet uit of ik op het strand zit of dat vrienden me vragen mee uit te gaan. Dan ga ik voor waar ik mee bezig ben. Dat is voor mij een soort filter, zodat ik alleen maar de belangrijke dingen doe en niet blijf hangen in uren op Facebook zitten. Als je op kantoor van 9 tot 5 je uren vol moet maken ga je misschien dingen doen die helemaal niet belangrijk zijn, maar als ik zoals nu in New York ben en zo naar buiten wil, doe ik eerst de belangrijke dingen en ga dan lekker de stad in.

Met alle ervaringen die je hebt opgedaan, wat is de grootste les die je hebt geleerd?

‘You can’t stop the waves, but you can learn how to surf’. Externe omstandigheden veranderen constant en die kan je niet beïnvloeden. Je hebt geen invloed op de economie, de politiek, het klimaat, of andere mensen. Allerlei factoren waar je heel veel energie in kan stoppen, maar die energie raak je dan kwijt. Het enige dat je kunt veranderen is jouw perceptie en jouw ‘attitude’. Dus als we met z’n allen nou eens zouden kijken naar de situatie zoals hij nu is en die gewoon accepteren i.p.v. boos te zijn waarom die zo is geworden of waarom je het er niet mee eens bent. Kijk naar wat er is en naar wat je er mee kan. Dat geldt zowel voor relaties als ondernemerschap, als politiek of economie. Pas dan richten we onze energie op dingen die we wel kunnen beïnvloeden. En dat is denk ik de grootste les die ik heb geleerd.

 

Meer over Esther vind je op haar website www.estherjacobs.info. Hier kun je haar blogs lezen, tips vinden en haar boeken bestellen. Deze maand is het e-book ‘Digital Nomad – How to Live, Work and Play around the World‘ uitgekomen. “It’s quite possibly the most complete guide to quitting your job, going on the road, traveling the world and having the most amazing time.” Het e-book kun je via deze link bestellen.

 

Esther Jacobs tijdens het TEDx event op Nyenrode University 2015