Behoort uw werkplek (nog) niet tot die moderne, inspirerende en creatieve werkplekken, waarbij flexwerken, fysieke afleiding, sporten en andere oplossingen zorgen voor meer efficiency? Dan is de kans groot dat u een groot deel van uw werkdag achter een bureau zit. Niet altijd heel prettig, maar wanneer u niet achter een bureau kan staan, zorg dan maar dat u in ieder geval perfect zit.
Hoe hoort u aan uw bureau te zitten? Hieronder 8 tips die zeker helpen!
1. Uw houding
Als uw voeten hangen, zit u te hoog. Kunt u uw voeten ver naar voren strekken, dan zit u te laag. De voeten horen plat op de grond te staan. De knieƫn vormen een hoek van iets meer dan 90 graden. De rug is recht, de onderrug moet door de stoel ondersteund zijn.
2. De stoel
Stel uw stoel zo af dat het gewicht van uw bovenlichaam evenredig verdeeld is over het zitvlees. De armen moeten kunnen rusten op de armleuningen terwijl u tikt.
3. Het bureau
De hoogte van de tafel moet zo afgesteld zijn dat u uw schouders en ellebogen ontspannen kan houden.
4. De pc
Plaats de monitor dwars op een raam, zodat het zonlicht niet op het scherm valt of dat u recht in de zon kijkt. Zorg dat het beeldscherm op armlengte afstand van u vandaan staat. De bovenrand van de monitor is op ooghoogte. Desnoods zet u hem op een stapel boeken. De monitor staat recht, niet gekanteld.
5. De telefoon
Gebruik u de telefoon veel? Gebruik dan een headset of zet uw telefoon op hands-free, zodat u uw nek en schouders niet te veel belast.
6. Het toetsenbord
De muis en het toetsenbord liggen op ellebooghoogte en plat op tafel. Gebruik een dun toetsenbord, of bij voorkeur een verzonken toetsenbord, zodat u uw ellebogen en polsen niet belast. Laat u adviseren over een ergonomisch of tweedelig toetsenbord als een standaard toetsenbord niet voor jouw type lichaam werkt.
7. De muis
Kies een geschikte muis voor het type werk dat u doet of op basis van bestaande klachten. Er is hierin ontzettend veel keus. U kan kiezen voor een symmetrische muis, gripmuis, trackball muis, penmuis et cetera.
8. Brildragend?
Draagt u een bril? Kijk of een beeldschermbril verschil maakt. U ziet scherper en u voorkomt vermoeide ogen. Vergeet niet te knipperen, dan houdt u uw ogen vochtig. Pas de lettergrootte aan als u de tekst op het scherm niet goed kan lezen.
(klik op de afbeelding voor een grotere versie)
Bron: Lea Latumahina, secretaresse.blog.nl
Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)