De troonrede had een positieve insteek. Het gaat (economisch) beter met Nederland. Of dat ook echt zo is vraagt menig ondernemer zich wellicht af. Een dag eerder hoorde ik nog de berichten van zzp’ers die het zwaar hebben doordat de VAR regeling is verdwenen en opdrachtgevers minder uitbesteden aan zelfstandigen. Maar toch is er iets voor dit optimisme te zeggen, want een toekomst zonder optimisme is ondenkbaar. Zeker voor ondernemers.

Doorzetten tijdens zwaar weer

De gemiddelde zelfstandig ondernemer krijgt veel op zijn bordje. Vaak moet je het wiel geheel zelf uitvinden wanneer er zich een vraagstuk voordoet. Ook komt het voor dat een opdracht je veel meer tijd kost dan je aanvankelijk gedacht had en je er uiteindelijk geld op toelegt. Of je verwacht een structurele samenwerking die alsnog eenmalig blijkt te worden door gebrek aan investeringsmogelijkheden van de klant. Er kunnen zich zomaar tegenvallers voordoen. Dan is het de kunst optimistisch te blijven.

Altijd blijven lachen?

Mark Rutte is er een ster in zou ik bijna zeggen. Hoe onze Minister-President het altijd weer voor elkaar krijgt om, ondanks de grote verantwoordelijkheid die op zijn schouders rust, het commentaar en de tegenslagen die hij moet incasseren, toch te blijven lachen. Positief te zijn, een lichtpuntje te zien. Er zijn nu eenmaal situaties die voor een mens met geen mogelijkheid positief bekeken kunnen worden. Toch hoor ik mezelf als ouder wel eens zeggen: Kom op, niet zeuren, even tandje erbij. Of: ach, het valt best mee, volgende keer beter. Dat geldt natuurlijk ook voor een volwassene, een ondernemer of niet. Maar waar haal je die positiviteit vandaan?

Van fouten kun je leren

Je kunt situaties belichten van een optimistische kant of bekijken met een negatieve insteek. Deze video is een voorbeeld van ‘we gaan ervoor’ door een uiterst positief gestemde voetballer. Wat kun je hiervan leren? Bij de pakken neerzitten na een verloren wedstrijd of ‘op naar de volgende uitdaging’? Met name dit filmpje van de voetballer zegt wat mij betreft alles over hoe je tegen situaties aan kunt kijken. Als iedereen de veerkracht en het positieve zou hebben van de betreffende voetballer dan was de economie mogelijk niet direct beter, maar de wereld wel een stuk leuker en dat is toch waar het om gaat.

Ben jij al goed op weg met positief ondernemen?

  1. Ik werk met een goede (dag)planning
  2. Ik kan spreken van constructief ondernemen met resultaat
  3. Ik heb aan het eind van de dag gedaan wat ik wilde doen
  4. Mijn klanten weten mij te vinden
  5. Ik besteed zaken uit voor meer efficiency
  6. Ik bouw flexibiliteit in in mijn agenda
  7. Ik ben ambitieus en benut mogelijkheden voor verbetering
  8. Ik kan me goed focussen op de groei van mijn bedrijf
  9. Ik ervaar weinig tot geen stress door extra opdrachten of werkdruk
  10. Ik begin de dag (vaak) met een lach!

Heb je meer dan 8x JA op bovenstaande vragen beantwoord? Dan ben je zeker een optimistisch instelde ondernemer en gaat het je prima af.

Heb je echter 5-8x JA beantwoord? Dan kun je mogelijk wat hulp gebruiken. Ga eens sparren met een mede-ondernemer, bezoek een netwerkbijeenkomst en kijk hoe anderen meer uit hun werkdag halen. Ook kun je overwegen of het uitbesteden van werkzaamheden of specifieke taken je kan helpen.

Heb je minder dan 5x JA geantwoord is er winst te behalen in werkplezier als ook in resultaat. Schakel hulp in, bezoek een coach of besteedt werk uit. Meer weten over virtuele assistentie? Kijk dan eens hier. Misschien kan ToeDoe je helpen om met meer positiviteit te ondernemen.

Veel werkplezier gewenst!

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)