De lente lijkt toch echt zijn intrede te doen. De dagen worden zonniger. De natuur komt tot bloei. (Ik word er vrolijk van). Dat geldt ook voor ondernemers die ik spreek. (Kleine) bedrijven gaan groeien en breiden uit. Dit kan te maken hebben met de aantrekkende economie, maar ook door het nemen van de juiste stappen en het maken van keuzes. Want, door actief ondernemen kun je je bedrijf laten groeien.

Blijkbaar wil 75% van de ondernemers groeien. Dat was wat ik gisteren tijdens een symposium hoorde. Maar is het een wens of een ambitie? Zijn ondernemers bereid om tijd (en geld) te investeren om die ambitie waar te maken? Was het vroeger voldoende je waar in de etalage te tonen en af te wachten of die klant binnenliep, in deze tijd is dat niet meer voldoende en zal je meer actief het contact moeten zoeken met je (potentiële) klant. Vooral startende ondernemers vinden het lastig zich te presenteren en ‘naar buiten toe’ te gaan. Ik herinner me jaren terug nog de eerste netwerkbijeenkomst die ik bijwoonde. Dat was voor mij best een drempel. 🙂

Ik ben geen salesexpert, maar naast de ondersteuning die ik ondernemers bied, ben ik ook met regelmaat een sparringpartner. Ik denk graag mee om mijn opdrachtgevers te helpen met verdere groei. Of dat nu is met een betere zichtbaarheid via een digitale nieuwsbrief of met het uit handen nemen van organisatorische werkzaamheden. Als mede-ondernemers of opdrachtgevers mij de vraag stellen hoe ze kunnen zorgen voor (meer) groei van hun bedrijf, vertel ik graag over mijn ervaringen en de voorbeelden die ik om mij heen zie. Twee weten immers meer dan één!

Misschien kunnen deze tips je helpen bij een beetje meer bloei en groei in je ondernemerschap:

  • Breid je netwerk uit, zorg dat mensen je leren kennen
  • Geef de ander aandacht, of dat nu een netwerkrelatie is of een (potentiële) klant. Oprechte aandacht wordt echt gewaardeerd.
  • Maak bekend wat je doet, als dat niet (helemaal) duidelijk is weet men je ook niet ergens voor te raadplegen.
  • Focus je op dat waar je goed in bent. Richt je op je talenten (en laat al het overige aan andere experts over).
  • Blijf optimistisch. Leer van je fouten en toon veerkracht, ook als het even tegenzit.
  • Investeer (ook in jezelf!) en neem zo nu en dan een (klein) risico, een goede investering betaald zich echt terug
  • Doe wat je leuk vindt, werk met passie. Met tegenzin werken gaat je niet gelukkig maken, en ook je opdrachtgever niet.
  • Vraag om hulp, want zelf blijven ploeteren levert je frustratie en tijdgebrek op.
  • Sta open voor nieuwe ontwikkelingen en ontmoetingen, ga het avontuur aan! Je leert iedere dag weer bij.

En om zeker in gedachten te houden; beloon jezelf voor successen! Geniet bijvoorbeeld van dat middagzonnetje en trakteer jezelf op een heerlijke lunch.

Heb je zelf een goede tip? Mail hem me. Ook daar word ik vrolijk van!

Oja, en wil je je bedrijf laten groeien door te werken met een virtueel assistent, zodat jij je kunt focussen op dat waar jij goed in bent? Bel of mail me dan gerust eens. Ik vertel je er graag meer over.

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)