Steeds meer mensen ervaren stress door teveel aan werk of werkdruk. Tegenwoordig is iedereen ‘druk’. Last van werkstress en het gevoel hebben druk te zijn hebben veel met elkaar te maken. Hoe kunnen we daar beter mee omgaan? Ik deed inzichten op tijdens het seminar ‘Nooit meer te druk’ en deel hieronder 100 oplossingen!

Continue psychische alertheid

Een Week van de werkstress, dat zegt het wel iets over de wereld waarin we leven en de wijze waarop we werk ervaren. Was er 50 jaar geleden sprake van werkstress, dan had je teveel op je bordje of jezelf er te enthousiast ingestort. Vaak gewoon fysiek teveel gedaan. Door de snelheid van de economie, de verwachtingen, onzekerheden, en zeker ook de prikkels die we ervaren via de online wereld waarin we ons bevinden, ligt werkstress en uiteindelijk een burn-out, voor bijna iedereen op de loer. We zijn n.l. psychisch continue alert.

Neem gas terug

Stress zorgt ervoor dat je minder geconcentreerd bent, dus eerder fouten maakt. Je werkt ineffectiever, bent vergeetachtig en meer prikkelbaar met als resultaat nog meer stress. Zorg er dus voor dat je je grenzen leert kennen en beperk de hoeveelheid werk. Ga niet door wanneer je hoofd eigenlijk om rust vraagt. Zorg dat de batterij eerst weer wordt opgeladen (lees: zorg voor ontspanning en herstel). Want tijdig gas terug nemen zorgt uiteindelijk voor meer effectiviteit.

oplossingen_werkstressHoe zorg je voor meer energie & herstel?
1. Werk aan fysieke energie, zoals voldoende slaap, beweging en voeding
2. Zorg voor voldoende mentaal herstel en neem pauzes, kom los van je werk en neem voldoende ontspanning
3. Een goede emotionele balans versterkt het herstel. Door een sterke band met een kleine groep mensen te hebben, hobby’s en plezier hebben ben je beter in staat spanning los te laten.

Druk zonder resultaat

Tony Crabbe, psycholoog en auteur sprak tijdens het seminar ‘Nooit meer te druk’, dat ik afgelopen week bijwoonde, over het feit dat iedereen ‘druk zijn’ als excuus lijkt te gebruiken. We zijn geneigd dat wat belangrijk is uit te stellen, om verschillende redenen als angst, moeilijkheid, energie, minder leuk etc. Druk zijn is dan het meest voor de hand liggende en geaccepteerde excuus. Want… iedereen is tegenwoordig ‘druk’. Het lijkt de nieuwe maatschappelijke norm. Want ben je niet druk, dan is soms zelfs haast vreemd!

“Do not focus on time, focus on attention”- Tony Crabbe

Doordat werk hierdoor versnipperd raakt en je je aandacht niet volledig op je belangrijke taken richt, heb je veel gedaan, maar niet dat wat belangrijk was! Wanneer mensen kunnen kiezen voor een moeilijke maar uitdagende taak of een of meerdere makkelijke maar saaie taken, kiezen ze vaak voor het laatste. Denk aan afleiders als e-mail of Facebook. Wie herkent het niet…. Een half uur gaat zomaar aan je voorbij, omdat je die lastige taak maar uitstelt.

Betere focus met werkelijke aandacht

“De juiste aandacht geven, zonder afleiders, dus met alle concentratie, zorgt voor een goede focus. Werkelijke aandacht leidt tot beter resultaat. En beter 3 zaken goed afwikkelen, dan 5 maar half”, aldus Tony. Hoe vervelend is het niet wanneer je de dag begint met een planning, die vervolgens om zeep wordt geholpen door allerlei zaken tussendoor die je voorrang geeft. Kies dus bewust voor werkelijke aandacht voor 1 taak en neem daar de tijd voor.

[TIP] Kies taken die je echt leuk en uitdagend vindt, waar je goed in bent én die belangrijk zijn. Dan is het gemakkelijker gefocust te blijven.

oplossingen_werkstress

Mijn persoonlijke tips?
1. Denk niet in ‘moeten’ maar in willen
2. Doe de lastige taak als eerste op je werkdag
3. Zorg dat je telefoon en e-mail pop-up uitstaan als je met aandacht moet werken

100 oplossingen tegen werkstress

Tijdens de Week van de werkstress werden maar liefst 99 oplossingen gedeeld! Download Er zitten er ongetwijfeld enkele tussen die je kunnen helpen. Blijkt dat je het te moeilijk vindt om de veeleisendheid van je werk goed het hoofd te bieden, klop dan aan bij een expert, bijvoorbeeld een coach die je kan helpen de stress de baas te worden. Of besteed werk uit, bijvoorbeeld aan een VA, zodat je voorkomt dat je overbelast raakt en de dingen blijft doen die je energie opleveren. Wil je meer weten ver uitbesteden van werk? Neem dan contact met mij op.

‘Nooit meer te druk’- Tony Crabbe € 17,99 Bestel

Bronnen: Week van de werkstress, Tony Crabbe, MT.nl
Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)