‘Wie de kunst beheerst van het dolce far niente, ofwel het zalige nietsdoen, beseft dat een leven lang luieren geen voldoening geeft. Het krijgt pas zijn glans bij de gratie van het volle leven met afspraken, verplichtingen en deadlines’ – Sebastien Valkenberg-Carp.
In Italië heb ik wederom met verbazing gekeken naar het gebrek aan efficiency bij de voor ons zo gebruikelijke zaken en dagelijkse bezigheden. Nu ben ik voor wat betreft Italië wel wat gewend, ik heb er n.l. langere tijd mogen wonen, maar toch kijk er steeds weer van op. De ellenlange wachtrijen in het postkantoor, omdat er nog een stempel op het formuliertje moet en ‘il capo’ van de formuliertjes even pauze heeft, het wachten op de terugkeer van de dubbel geparkeerde automobilist, die nog even een ‘caffé’ neemt in de plaatselijke bar.
In een stad als Rome is er continue hectiek, is er sprake van drukte en opwinding, wat kan leiden tot directe chaos en frustratie. Nu ik er deze zomer weer eens als toerist mocht genieten viel het me op dat de gehele manier van leven soms onbegrijpelijk is voor de georganiseerde hollander. Voor de hedendaagse romein is dit dé manier van leven, een cultuur, een gewoonte dus. Een andere manier van werken en leven zou zoveel meer kunnen opleveren denk ik dan.
Goed organiseren zorgt immers voor meer overzicht en minder stress. Maar hoe zou een stad als Rome er dan uitzien?
Van andere culturen kun je veel leren. Hoe het niet moet, hoe het beter kan, maar ook hoe het óók zou kunnen. Verbeterkansen zijn niet altijd duidelijk zichtbaar, maar ze zijn er vaak wel, waardoor er efficiënter gewerkt kan worden en er zelfs tijd overblijft. Italianen zijn dan misschien niet altijd even efficiënt, al sinds de romeinse tijd nemen ze een siësta.
Onderzoeken wijzen uit dat een rustpauze tijdens werktijd bijdraagt aan een verhoging van de arbeidsproductiviteit. Het is bewezen dat een hazenslaapje van 30 minuten tijdens de werkdag kan zorgen voor het opladen van onze hersenen, een verhoging van ons geheugen en concentratie en de algehele productiviteit van maar liefst 34%! Ja, dat is dan toch weer een verbeterkans voor de hardwerkende hollander, die maar gas geeft terwijl een moment van rust juist kan leiden tot beter inzicht en een opgeladen batterij. Maar ook de tijd nemen voor een cappuccino in de lokale bar, een ‘buongiorno’ tegen de oude dame op straat, het uitgebreid lunchen zonder op de klok te kijken.
Kunnen we concluderen dat we wellicht toch wat van de italianen kunnen leren? Of zitten we vastgeroest in onze eigen culturen?
Een open blik en een een goede wil zijn altijd een goed begin. Laten wij alvast proberen onze eigen korte siësta te creëren door zo efficiënt mogelijk te (blijven) werken en Rome maar gewoon aan de romeinen laten. Hoe u efficiënter kan werken en tijd kunt overhouden?
Neem gerust contact met me op voor een kopje ‘caffé’: info@toedoe.org.
Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)