Een goed gevoel aan de binnenkant en er ook nog verzorgd, ontspannen en goed uitzien. Dat is waar het vandaag de dag maar al te vaak over gaat. Gezond eten is een onderwerp dat niemand kan ontgaan. Wekelijks vallen er in Nederland kilo’s papier in de brievenbus van diverse supermarkten die een poging doen om de klant te verleiden met aanbiedingen, maar ook met de focus op ‘gezond(er) leven’. In diezelfde stapels papier vind je ook de flyers en folders van de parfumerie en drogist. Ook de buitenkant moet immers onderhouden worden. De invloeden van hectiek en de dagelijkse stress op een menselijk gelaat blijken beter te conditioneren met de beste crèmes en smeermiddelen. Kortom zowel voor de binnenkant als de buitenkant is van alles te koop, zodat men de regie op het welzijn enigszins kan behouden.

Interne + externe aandacht

Werkt dat op zakelijk vlak dan ook zo? Het gekke is namelijk dat de bedrijven en winkels (de bron van de kilo’s papier in de bus*) vaak wel actief zijn met de buitenkant van hun winkel/organisatie, maar nog te vaak te weinig focus hebben voor de binnenkant van het bedrijf. Hoe ziet de winkel er uit en hoe gedragen de medewerkers in die winkels zich?

Het gebeurt mij met regelmaat dat ik naar de winkel ga, maar dat de medewerker niet weet waar het over gaat of het welbekende ‘als het er niet meer hangt… dan hebben we het niet meer’ gebruikt. Ik kan me niet voorstellen dat dit de bedoeling was van het produceren en distribueren van het dure drukwerk of al die online marketing.

Actie is reactie

In de digitale wereld gaat dit veelal niet anders. Stuur voor de aardigheid eens wat e-mails met verzoek om informatie en kijk eens wat er gebeurt. Wat is de reactietijd en hoe helder is de inhoud van de reactie? In te veel gevallen voldoet de opvolging van hetgeen extern bedoeld is niet aan de uitvoering vanuit de interne organisatie. Erger nog, in (te) veel gevallen blijven berichten onbeantwoord en gaat de belangstelling voor dienst of product hierdoor verloren.

Mag ik dan de conclusie trekken dat veel aandacht wordt besteed aan de buitenkant van de organisatie, maar soms te weinig aandacht besteed wordt aan de binnenkant? Men besteedt veel tijd en geld aan het uitvoeren van acquisitie, maar vergeet de trouwe klant op de juiste manier te helpen.

Voorkomen is beter dan genezen

Ik weet overigens zeker dat alle foute voorbeelden niet bewust op deze wijze uitgevoerd worden, dat is immers van geen enkel persoon of bedrijf de intentie. Het gebeurt echter wél en interessanter om te weten is hoe dit op te lossen/voorkomen is. Verzorgt u uw lichaam aan buitenkant als ook aan de binnenkant optimaal? Is uw communicatie (aandacht) naar klanten op orde (zijn er genoeg contactmomenten?), en is de opvolging en afstemming ok?

Wanneer dit niet zo is, is dat overigens niet met foute bedoelingen, maar kan er ook een reden zijn om even niet gezond te kunnen eten, maar te kiezen voor de snelle hap (tijd te kort). Of kan er een goede reden zijn om even niet de juiste aandacht te kunnen geven aan een klant (tijd te kort).

Een oplossing voor alles

De oplossing voor altijd gezond kunnen eten is bijvoorbeeld het Hello Fresh concept, per week bezorgd aan huis. Ook om zakelijk meer regie te houden zijn er oplossingen. Zorgen voor de juiste prioriteiten, taakverdeling of het simpelweg inhuren van ondersteuning.

De kans op volledige regie neemt dus toe door niet alleen te weten wat je zelf kunt, maar ook door de regie uit handen te geven aan diegene die, of datgene dat je helpt met zaken waar je jouw volledige aandacht niet op wilt of kunt richten. Wellicht een goed moment om de eigen regie-check te doen? Beter in je vel en alles onder controle maakt het leven niet altijd perfect, maar wel een stuk plezieriger!

Mogelijk kan ToeDoe je nog bruikbare zakelijke oplossingen bieden? Neem vrijblijvend contact op.

 

*Het welbekende brievenbuspakket ontvang ik trouwens zelf niet in de bus i.v.m. een NEE-NEE sticker, maar mijn digitale mailbox ontvangt voldoende aandacht 😉

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)