Het jaar zit er alweer bijna op. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar komt voor de meesten alweer in zicht. Het komende jaar wil je misschien de drukte en hectiek rondom je werk eens gaan aanpakken, beter op je gezondheid of financiën letten of meer tijd vrijmaken voor je hobby. Of is dat iets wat je eigenlijk ieder jaar als voornemen hebt en wat steeds maar niet lijkt te lukken? Als dit een terugkerend patroon is en je dit graag anders zou willen zien is het tijd om het roer om te gooien!

“Veranderen kan immers op elke leeftijd en elk moment. Luister naar je innerlijke GPS en kies een nieuwe route”. Dat zijn de woorden van psychologe Susan Krauss. Zij heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de levenspaden van mensen. Eén van haar conclusies is dat onze persoonlijkheid zich tijdens ons leven blijft ontwikkelen en niet vaststaat als we 18 jaar zijn.

Die ontwikkeling wordt bepaald door de gebeurtenissen die zich in ons leven voordoen en hoe we daarmee omgaan. Voor een gelukkig leven, stelt ze, zijn vooral het vermogen, de wil tot verandering en zelfinzicht bepalend. Zorg dat je niet overbelast raakt en stuur bij waar nodig. En maak gebruik van de geboden mogelijkheden hiervoor.

“Openstaan voor veranderingen en jezelf toestaan alternatieven te overwegen is een belangrijke factor in een bevredigend leven”, zegt Krauss.  “Belangrijk is overeenstemming te vinden tussen je dromen en talenten en dat je daarbij óók de obstakels voor succes onderzoekt. Wat hiervoor nodig is, is inspiratie, maar ook doorzettingsvermogen. Denk niet dat zaken vanzelf wel goed komen of dat er iemand is die de situatie voor je zal veranderen. Je bent vaak zelf de sleutel tot de oplossing”.

Waar zou je inspiratie voor het nieuwe jaar uit kunnen halen? Hoe begint jouw nieuwe jaar? Waar ga je op letten?

Hieronder enkele tips die je verder op weg zouden kunnen helpen:

  • Lees meer over de verschillende manieren waarop je door het leven kunt gaan. (‘Nieuwe route kiezen?’ –S. Krauss – ISBN 90 295 7328 7)
  • Doe onderzoek naar je talenten en gebruik ze in je werk of privéleven (‘Ontdek je sterke punten’- M. Buckingham- ISBN 90 274 2615 5)
  • Stel prioriteiten en reële doelen. Schrijf er één op en plak deze op de koelkast of spiegel, zodat je er iedere dag aan wordt herinnerd. Het behalen van één doel smaakt vaak naar meer. 😉
  • Blijf leren en ontwikkelen. Je kunt immers uw leven lang leren! Volg een opleiding of cursus. (www.leren.nl)
  • Geniet van kleine dingen. Positiviteit leidt tot betere prestaties. Voor meer positiviteit klik hier.
  • Bewaak de verhouding tussen werk en ontspanning (lees: rust). Je bent je dan meer bewust van alles wat je doet.
  • Doe iets voor een ander. Zet u bijvoorbeeld in als vrijwilliger. Het geeft energie en voldoening. www.vrijwilligerswerk.nl.
  • Bespaar op (onnodige) uitgaven. En gebruik kortingsbonnen, stempelkaarten of wissel je airmiles in. Alle kleine besparingen tezamen zijn soms een flink bedrag.
  • Doe dat waar je blij van wordt en omring je met mensen die zorgen voor persoonlijke, zakelijke of emotionele groei en/of balans.
  • Houd orde op zaken! Door overzicht creëer je rust.

Welke route je ook kiest, heel veel succes met het maken én uitvoeren van jouw goede voornemen(s)!

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)