Om mij heen is iedereen bezig om af te ronden voordat de vakantie aanbreekt. De laatste hobbels worden genomen, de to do-lijstjes afgevinkt en nog snel een laatste afspraak gemaakt. Want: Help, er wordt vaak pas weer vanaf eind augustus het nodige opgepakt!’ Maar het is pas eind juni! Betekent dat dan dat het werk dan zo’n 7 weken stilligt? Of dat we minder productief kunnen zijn? Welnee.

Niet nu, maar straks

Iedereen gunt zichzelf een paar weken vakantie en het is goed om met een gerust hart vrij te nemen. Dus om ook je werk afgerond of overgedragen te hebben. Maar waarom zoveel stress? Er zijn echt maar heel weinig mensen die álle 7 weken vrij hebben, dus plan gewoon je werk, je afspraken en je to do’s met diegenen die er wel zijn. Dat scheelt je nu een hoop drukte en onnodige stress. En je wilt zeker niet met zo’n gehaast gevoel aan je vakantie beginnen.

 • [TIP] Werk je met een team samen. Inventariseer in een vakantiekalender wanneer de teamleden weg zijn en pas je planning daaropaan.
 • [TIP] Stel je out-of-office mail een dag eerder dan je vakantie in en plan een extra dag na je vakantie, zodat je even de ruimte hebt om e.e.a. af te ronden, je mail bij te werken en (weer) een goed overzicht te krijgen.
 • [TIP] Zeg nee als het je denkt dat het qua tijd niet meer gaat passen. Wanneer je ja zegt loop je immers het risico dat je in de knel komt.

Komkommertijd

Maak gebruik van die relatief rustige vakantieperiode en zorg dat je de werkzaamheden die op dit moment niet persé moeten, dan te plannen. Het geeft je nu even lucht en vult dan de rustige momenten.

 • [TIP] Heb je minder werk of opdrachten ga dan aan de slag met je website, je archief of het ordenen van je kantoor. Lees er meer over in mijn eerdere blog Meer focus, meer tijd, met deze tips.
 • [TIP] Investeer in werkplezier. Hang een mooie lijst op je kantoor, werk een uurtje buiten in de zon, trakteer een zakenrelatie op een lunch of plan eens een dag werken op een inspirerende locatie.
 • [TIP] Zoek naar inspiratie en bekijk welke boeken je nog wilt lezen, aan welke cursus of seminar je nog wilt deelnemen of neem de tijd voor een goed gesprek.

Wensenlijstje

Ik gebruik de zomer vaak om te werken aan mijn ‘wishlist’. Waar wil ik me tijdens of na de zomer op concentreren, waar wil ik aan gaan werken of waarin wil ik tijd investeren? Stel jezelf deze vragen eens?

 1. Welke onderwerpen wil ik in mijn nieuwsbrieven, artikelen of blogs aan bod laten komen. Verzamel hiervoor alvast wat input.
 2. Is mijn boekhouding op orde, zodat mijn btw-aangifte straks een fluitje van een cent wordt?
 3. Heb ik wensen ten aanzien van mijn website? Moet ik zaken updaten of wellicht de techniek eens onder de loep nemen?
 4. Kan ik mijn inbox minimaliseren? (lees: opschonen)
 5. Heb ik alles m.b.t. de AVG op orde?
 6. Wie wil ik deze zomer eens wat extra (persoonlijke) aandacht geven? Een klant, een collega of een relatie?
 7. Zijn de faciliteiten die ik nodig heb voor het uitvoeren van mijn werk nog up-to-date? Informeer naar een nieuwe telefoon, softwarepakket of online tools die het werken efficiënter en prettiger maken. Of investeer in een nieuw koffieapparaat, zodat je iedere dag met écht lekkere koffie kan beginnen 😉

Wil je meer tips om je tijd deze zomer (zakelijk) nuttig te besteden? Bekijk dan deze 20 inspiratietips.

Een heerlijke vakantie gewenst, met een relaxte aanloop ernaartoe en vooral ook nog nagenieten! En mocht je naar aanleiding van dit blog of deze tips nog een vraag hebben, bel of mail me gerust.

Opt In Image
E-zine met gratis tips, handige info en inspiratie!
Ja, ik ontvang graag de ToeDoe nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt (Privacy statement)